Πίεση για συμφωνία, «αγκάθι» τα δημοσιονομικά

Πίεση για συμφωνία, «αγκάθι» τα δημοσιονομικά

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές καταβάλει η κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν προετοιμαστεί για το σενάριο της κατάθεσης σχεδίου «take it or leave it», ώστε να υπάρξει εντός της εβδομάδας μια συμφωνία.

Αρμόδια στελέχη λένε ότι οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες δεν έχουν γεφυρώσει το κενό μεταξύ των δύο πλευρών επί των δημοσιονομικών. Μάλιστα, σημειώνουν ότι το χάσμα είναι της τάξης της 2 δισ ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν μέτρα για την κάλυψή του.

Παράγοντες που συμμετέχουν στις συζητήσεις αναφέρουν ότι στο θέμα του ΦΠΑ, που είναι και το βασικότερο ζήτημα επί των δημοσιονομικών, η βασική διαφορά αφορά το σε ποιον συντελεστή θα ενταχθεί ο κλάδος της εστίασης. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αν ο συντελεστής του ΦΠΑ της εστίασης ανέλθει στο 23%, τότε η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ουσιαστικά θα εκμηδενιστεί. Για να συμβεί, όμως,κάτι τέτοιο, παραπέμπουν στις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη νέα συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ότι αφορά το θέμα του ασφαλιστικού, παράγοντες που συμμετέχουν στις συζητήσεις υποστηρίζουν ότι η χθεσινή συζήτηση πήγε καλά, ενώ σήμερα θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, το θέμα του ΦΠΑ και τα διοικητικά μέτρα.

Πάντως, κατά κάποιες πρώτες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της τα κείμενα πιθανής συμφωνίας και τα εξετάζει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή