Βερολίνο: Εποικοδομητική η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ

Βερολίνο: Εποικοδομητική η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «εποικοδομητική» ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση στη Ρίγα», πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Ολάντ και τον πρόεδρο στης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και διευκρίνισε ότι στο δείπνο εργασίας συμμετέχουν και οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (European Roundtable of Industrialists, ERT), ενώ το κεντρικό θέμα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στο περιθώριο να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, αν και δεν θα αποτελέσει το βασικό θέμα.

Δηλώσεις εκπροσώπου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και επισήμανε ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Υπάρχουν δεκαπέντε σημεία και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται μια συνολική λύση» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα στην αγορά εργασίας, στον δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τόνισε δε ότι στόχος των επιμέρους μέτρων είναι να επιτευχθεί βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι χωρίς αυτήν, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τους Θεσμούς και με κανέναν άλλον.

Ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 18ης Ιουνίου.

Αισιοδοξία Γκάμπριελ

O αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις.

"Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι εκείνοι που έχουν την πολιτική ευθύνη, επίσης εκείνοι που έχουν την ευθύνη στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσουν τον λίγο χρόνο που απομένει για να καταλήξουν σε αποφάσεις", δήλωσε ο Γκάμπριελ από το Βερολίνο.

Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα λάμβανε νέα οικονομική βοήθεια μόνο αν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή