Goldman Sachs: Εκλογές, δημοψήφισμα ή χρεοκοπία τα σενάρια για την Ελλάδα

Goldman Sachs: Εκλογές, δημοψήφισμα ή χρεοκοπία τα σενάρια για την Ελλάδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η Ελλάδα ότι μπορεί να χρειαστεί  να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σε δημοψήφισμα ή ακόμη και σε χρεοκοπία, ενόσω οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χώρα και τους πιστωτές της φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Huw Pill σημειώνει παράλληλα ότι η χώρα παλεύει να αποπληρώσει το χρεός της στα 1,6 δισ. ευρώ για αυτόν τον μήνα και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα έχει όλα. Οι πολίτες της χώρας καλούνται να πάρουν μια "δύσκολη απόφαση": είτε την έξοδο από το ευρώ είτε την συνέχιση της σκληρής λιτότητας. 

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο κ. Pill σημειώνει πως η κυβέρνηση "ξεμένει" από χρηματοδοτήσεις ώστε να πληρώσει τους πιστωτές, ενώ υπογραμμίζει ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει τη δόση ύψους 304 εκατ. ευρώ  στο ΔΝΤ μέχρι τις 5 Ιουνίου. 

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα πάνω στην οποία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξελέγη – για διατήρηση του ευρώ, αλλά χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή – είναι «ασυμβίβαστη» με τις απαιτήσεις των δανειστών. 

«Με την σταδιακή έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και υπό αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα (και πιθανώς γρήγορα) σε τεχνική χρεοκοπία. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή το «βασικό σενάριο» εξακολουθεί ωστόσο να είναι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία μπορεί να επακολουθήσει μιας επιδείνωσης της κατάστασης.

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής οικονομολόγος σχολίασε πως αν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ήταν «πιθανό να αλλάξει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων».

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μια νέα πολιτική εντολή και, συνεπώς, μια νέα κυβέρνηση, μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών, μπορεί να απαιτηθεί στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τη δική του θέση χωρίς μια νέα πολιτική εντολή, καταλήγει ο αναλυτής της Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τους πιστωτές της για «παράλογες απαιτήσεις» σε ένα σαφές σημάδι ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει στην πίεση από τους πιστωτές της για να μειώσει τις συντάξεις και να ανατρέψει την απόφασή της για αύξηση του κατώτατου μισθού. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή