Λευκός Οίκος: «Κάνουμε σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο»

Λευκός Οίκος: «Κάνουμε σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου «έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο» προκειμένου να αποτρέψει την αναίτια αστάθεια που θα προκαλούσε μία χρεοκοπία της Ελλάδας για την παγκόσμια οικονομία». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωνε ότι η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ συναντάται το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Ελλάδας. 

Ο κ. Ερνεστ τόνισε ότι είναι πεποίθηση των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ «θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορες τους όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάποια αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές». 

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις μία πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας για τις ΗΠΑ και αν η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να προστατέψει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για τις λεπτομέρειες. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι ο κ. Λου μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε «προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα». Οπως πρόσθεσε ο κ. Ερνεστ, όσο ήταν εκεί ο αμερικανός υπουργός «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». 

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από μία χρεοκοπία της Ελλάδας στις ΗΠΑ δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. Οπως είπε ερωτώμενος σχετικά, «λειτουργούμε σίγουρα σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει στις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο ρίσκο, γι' αυτό και ο Λου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο». 

 
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν διευκρίνησε αν η κυρία Λαγκάρντ θα συναντηθεί και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες που βρίσκονται στο Βερολίνο, ούτε είχε «κάτι να προσφέρει» στην ερώτηση αν η συζήτηση αφορά το τρέχον πρόγραμμα ή και ένα πιθανό επόμενο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή