Ξεγελούν πολίτες με δέλεαρ το πολυπόθητο αδυνάτισμα

Ξεγελούν πολίτες με δέλεαρ το πολυπόθητο αδυνάτισμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλουμε πέντε λεπτά από τον χρόνο σας», «έχετε κερδίσει ένα δώρο από εμάς», «σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τον χώρο και τις υπηρεσίες μας». Αυτές είναι ορισμένες από τις συνηθέστερες «ατάκες» που χρησιμοποιούν σε κεντρικούς δρόμους προς άγραν πελατών καλλίγραμμοι νεαροί και νεαρές, εργαζόμενοι σε ινστιτούτα ομορφιάς. Ωστόσο, οι εν λόγω προσεγγίσεις δεν είναι πάντοτε αθώες. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών που κάνουν λόγο για παρατυπίες. Το 2014 καταγράφηκαν 250 καταγγελίες, ενώ το α΄ πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οι καταγγελίες έχουν φτάσει τις 120.

«Οι επιχειρήσεις χρεώνουν εξαρχής ολόκληρο το ποσό για τις υπηρεσίες από πιστωτικές κάρτες των νέων πελατών και αρνούνται την επιστροφή χρημάτων, όταν ο ενδιαφερόμενος αλλάξει γνώμη», εξηγεί στην «Κ» η νομική σύμβουλος, κ. Νύρια Βάτζιου.

Κανονικά, πριν από την εκτέλεση της σύμβασης τα κέντρα δικαιούνται να λαμβάνουν προκαταβολή όχι μεγαλύτερη από το 2,5% του συνολικού τιμήματος. «Τα ινστιτούτα οφείλουν, επίσης, να δίνουν αντίγραφο της υπογραφείσας σύμβασης με τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης στους πελάτες», διευκρινίζει η ίδια, «όπως και έντυπο υπαναχώρησης, την οποία δικαιούνται να κάνουν οι καταναλωτές εντός 30 ημερών».

Οι επαγγελματίες του χώρου χρησιμοποιούν τακτικές ψυχολογικής πίεσης, οι οποίες βρίσκουν εύφορο έδαφος, ειδικά όσο η προοπτική της παραλίας πλησιάζει. Αφού, όμως, ο ενδιαφερόμενος υπογράψει και πληρώσει, συχνά συνειδητοποιεί αργότερα ότι μια τέτοια πολυτέλεια –είτε λέγεται θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας είτε σύσφιγξη είτε απλώς αποτρίχωση– δεν μπορεί να σηκώσει το βαλάντιό του. Οταν αποφασίσει να ακυρώσει τη σύμβαση, διαπιστώνει συχνά ότι τελικά δεν μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων του. Σύμφωνα, όμως, με τη νομοθεσία, εντός ενός μηνός οι επιχειρήσεις οφείλουν να επιστρέφουν είτε όλο το ποσόν εάν ο πελάτης δεν έχει κάνει καμία συνεδρία είτε μέρος αυτού εάν έχει ξεκινήσει. Ο φόβος της… παραλίας, πάντως, δεν καταβάλλει μόνο τις γυναίκες. Μπορεί ο μεγάλος όγκος της πελατείας των εν λόγω κέντρων να είναι γυναίκες 40 έως 60 ετών, αλλά δεν απουσιάζουν και οι καταγγελίες παραπλανηθέντων ανδρών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση κυρίου ο οποίος υπέγραψε τον Απρίλιο πρόγραμμα ύψους 16.182 ευρώ που εξασφάλισε από τις τρεις πιστωτικές του κάρτες.

Μετά την ολοκλήρωση δύο συνεδριών συνειδητοποίησε το μάταιο των θεραπειών και το δυσθεώρητο του ποσού. Χάρη στην επιτυχή παρέμβαση του ΕΚΠΟΙΖΩ θα λάβει 14.772 ευρώ με την ελπίδα την επόμενη φορά να φανεί περισσότερο… σώφρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή