Προς μείωση κόστους για τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών απορριμμάτων

Προς μείωση κόστους για τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών απορριμμάτων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει το σύστημα μίσθωσης του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών απορριμμάτων που λειτουργεί στη Φυλή, με απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού) προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Ωστόσο, η μείωση που μπορεί να επιτευχθεί δεν είναι μεγαλύτερη του 5% (συν ΦΠΑ) σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνονται στον διαγωνισμό για το νέο μισθωτήριο. Η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου, έχει δεσμευθεί ότι ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών απορριμμάτων θα μεταφερθεί από τον ΟΕΔΑ Φυλής ώστε να μη βρίσκεται εντός οικιστικού ιστού, ωστόσο, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Περιφέρειας, «η μεταφορά έχει δρομολογηθεί αλλά στο μεταξύ πρέπει κάπου να γίνεται η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων». Στον αποτεφρωτήρα στη Φυλή καταλήγουν τα απορρίμματα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας εφόσον είναι η μοναδική ανάλογη εγκατάσταση. Δέχεται ημερησίως 18 τόνους απορριμμάτων, αλλά η ποσότητα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί.

Το ταμείο του Συνδέσμου υπολογίζεται, σύμφωνα με μελέτη της περιφέρειας Αττικής, ότι έχει έλλειμμα που αγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΕΔΣΝΑ Γιάννη Δρίβα, γιατί έως τώρα ο Σύνδεσμος κατέβαλλε στον ανάδοχο (Ηλέκτωρ Α.Ε. – Αρση Α.Ε.) που διαχειριζόταν τον αποτεφρωτήρα υψηλό, καθορισμένο κλιμακωτά αντίτιμο ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία δεν κατέβαλλαν στον ΕΔΣΝΑ το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πάντως, ο κ. Δρίβας τονίζει ότι τα νοσοκομειακά απορρίμματα που οδηγούνταν στον αποτεφρωτήρα είχαν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τις σακούλες με νοσοκομειακά απορρίμματα που είχαν βρεθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, εφαρμόστηκαν αυστηροί έλεγχοι στα νοσοκομεία.

Η εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε χθες την αλλαγή του συστήματος εκμίσθωσης του αποτεφρωτήρα για μία τριετία, που θα γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχει καθοριστεί ένα ποσό ως «ενοίκιο», το οποίο θα καταβάλλει ο εκμισθωτής, στην αρμοδιότητα του οποίου θα είναι και η είσπραξη του αντίτιμου ανά τόνο που έως τώρα από τον ΕΔΣΝΑ είχε καθοριστεί στα 1.700 ευρώ. Υπολογίζεται, όπως τονίζει η Περιφέρεια Αττικής, ότι ο Σύνδεσμος θα εισπράξει περίπου 4 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο σύνδεσμος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους και να παρακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας του αποτεφρωτήρα ώστε να εξασφαλίζεται η διαχείριση των απορριμμάτων.

Η σύμβαση με τον προηγούμενο ανάδοχο επταετούς διάρκειας έχει λήξει από τις αρχές του έτους, ωστόσο η παρούσα εκτελεστική επιτροπή υπό την προεδρία της κ. Δούρου έχει υπογράψει για την παράταση της σύμβασης έως και τις 31/1/2016. Η παράταση υπογράφτηκε προκειμένου στο μεταξύ να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες αλλαγής του τρόπου διαχείρισης του αποτεφρωτήρα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο δεν μπορεί να χρησιμεύει ως άλλοθι για αδράνεια», τόνισε η περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή