Η μαγεία της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας στο 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Η μαγεία της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας στο 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

12' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον τίτλο «Η μαγεία της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα» (La magia de la literatura iberoamericana conquista Grecia),  το 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ  φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση, από 15 έως 20 Ιουνίου στην Αθήνα και από 16 έως 20 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του πολιτισμού της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής που εστιάζει μεν στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, πλαισιώνεται δε από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις, από εργαστήρια και παιδικές δραστηριότητες, και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές  προσεγγίσεις.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εδουάρντο Γκαλεάνο.

Στην πόλη της Αθήνας, το Φεστιβάλ ΛΕΑ επιστρέφει μετά από επτά χρόνια στην «Τεχνόπολη», στο μέρος από όπου ξεκίνησε. Την πρώτη μέρα, μια από τις εναρκτήριες εκδηλώσεις είναι ένα αφιέρωμα στο έργο και την προσωπικότητα  του νομπελίστα συγγραφέα  Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel García rquez), πατριάρχη του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού, που άλλαξε τους κανόνες της κλασικής λογοτεχνίας.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος και οι Κολομβιανοί Ουίλιαμ Οσπίνα, αρθρογράφος και επιμελητής της αυτοβιογραφίας του Μάρκες, μαζί με τον Δάσο Σαλντίβαρ, συγγραφέα της πρώτης βιογραφίας του, θα συζητήσουν  γύρω από τις διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου του, ένα χρόνο μετά το θάνατο του νομπελίστα λογοτέχνη.

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ θα γίνει αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, που δικαίως θεωρείται η πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής, τον Εδουάρντο Γκαλεάνο, που απεβίωσε στις 13 Απριλίου του 2015. Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς θα μας εξιστορήσουν την προσωπική τους εμπειρία από τον Ουρουγουανό συγγραφέα με το αφιέρωμα υπό τον τίτλο Ο δικός μου Γκαλεάνο.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

  • Λεονάρντο Τόνους (Leonardo Tonus – Βραζιλία)
  • Διαμέλα Ελτίτ (Diamela Eltit – Χιλή)
  • Πάμπλο Χοφρέ (Pablo Jofré – Χιλή)
  • Δάσο Σαλντίβαρ (Dasso Saldívar – Κολομβία)
  • Τζοβάνι Γκόμες (Giovanny Gómez – Κολομβία)
  • Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Juan Gabriel Vásquez – Κολομβία)
  • Ουίλιαμ Οσπίνα (William Ospina – Κολομβία)
  • Αμπντόν Ουμπίδια (Abdón Ubidia – Ισημερινός)
  • Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν (Francisco José Martín – Ισπανία)
  • Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Juan Vicente Piqueras – Ισπανία)
  • Πάμπλο Άλμπο (Pablo Albo – Ισπανία)
  • Πέδρο Ολάγια (Pedro Olalla – Ισπανία)
  • Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Roncagliolo – Περού)
  • Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες (Miguel Sousa Tavares – Πορτογαλία)
  • Άλβαρο Μαλμιέρκα (Álvaro Malmierca – Ουρουγουάη)
  • Λουίς Μπρίτο (Luis Britto – Βενεζουέλα)

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

  • Ούγο Δανιέλ Μεγιάδο (Hugo Daniel Mellado – Μεξικό)
  • Λέυς Τζέιμς Μαγαγιόν (Leys James Magallón – Παναμάς)

ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Από το ξεκίνημα του Φεστιβάλ ΛΕΑ, η ποίηση ήταν πάντοτε μια σημαντική αφορμή για συνάντηση. Φέτος, θα τη συνοδεύσει το εικαστικό στοιχείο, με τα έργα της έκθεσης Από το χειροτεχνικό εργαστήρι στον δάσκαλο χειροτέχνη στο χώρο του «Sinú Artefactos», και η βραδιά θα κλείσει με ποίηση και μουσική.

Ο Πάμπλο Χοφρέ, Χιλιανός ποιητής, θα μας απαγγείλει μερικά ποιήματα από τη συλλογή Αλφαβητάρι, δείγμα λογοτεχνικής και φιλοσοφικής δημιουργικής πρωτοτυπίας, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, σε μετάφραση της Μάρτα Διός και με πρόλογο της Κονστάνς Ταγόπουλος.

Οι φωνές των ποιητών Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Ουίλιαμ Οσπίνα και Τζοβάνι Γκόμες (Κολομβία), Ζέφης Δαράκη, Κώστα Βραχνού και Δημήτρη Αγγελή (Ελλάδα),  ενώνονται με τη μαγική φωνή της Μεξικάνας τραγουδίστριας Μάρτα Μορελεόν και του Abanicoro στην ποιητική βραδιά με τίτλο 3x3 Ποιητική βραδιά μετά μουσικής.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για ιβηροαμερικανική λογοτεχνία;

Με αυτόν τον τίτλο θα διεξαχθεί η συζήτηση που ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ, με αναφορές  και ερωτήματα πάνω σε γλωσσικά, λογοτεχνικά και γεωγραφικά ζητήματα, που θα περιγράψουν τις συνθήκες στις οποίες δημιουργήθηκε ο όρος ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Διδάκτορα Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Νίκο Πρατσίνη, μεταφραστή και διερμηνέα, καθηγητή μετάφρασης και λογοτεχνίας, και τον δημοσιογράφο Νίκο Κουρμουλή.

Η παιδαγωγική μέθοδος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας

Μια συνομιλία με τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Δρόσο και την επίκουρη καθηγήτρια Σουσάνα Λούγο Μιρόν, του ΕΚΠΑ, για τη διδασκαλία της ισπανικής και της πορτογαλικής γλώσσας και το σχετικό μορφωτικό επίπεδο που απαιτείται από το ελληνικό Κράτος.

Από το αρχαίο ελληνικό στο σύγχρονο ιβηροαμερικανικό

Ο Κολομβιανός συγγραφέας Ουίλιαμ Οσπίνα, μεγάλος μυθιστοριογράφος της ζωής των ιθαγενών και της Κατάκτησης της Αμερικής, συνομιλεί με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτριο Δρόσο για στοιχεία της Αρχαίας Ελλάδας που εντοπίζονται στο έργο διαφόρων Ιβηροαμερικανών συγγραφέων.

Ανακαλύπτοντας την Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο

Η καθηγήτρια πορτογαλόφωνης λογοτεχνίας και πορτογαλικής γλώσσας Ντέμπορα Πίο και ο μεταφραστής και διερμηνέας Νίκος Πρατσίνης θα μας παρουσιάσουν την άγνωστη σε πολλούς Ελληνοβραζιλιάνα ιστορικό, Κάτια ντε Κεϊρός, που έχει επηρεάσει ριζικά τον πολιτισμό της Βραζιλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της δουλείας σε αυτήν τη χώρα.

Το πατρικό σπίτι και το ταξίδι στις καταβολές

Τα ορόσημα στη ζωή και το έργο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες θα μας παρουσιάσει ο Κολομβιανός συγγραφέας, βιογράφος και ερευνητής, Δάσο Σαλντίβαρ, γνωστός κυρίως για την εικοσαετή και πλέον δουλειά του γύρω από τη ζωή και το έργο του Νομπελίστα συγγραφέα.

Η άνθηση της νεότερης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας

Τις τελευταίες δεκαετίες, η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία γνωρίζει μιαν από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της. Ο καθηγητής Λεονάρντο Τόνους, λέκτορας και υπεύθυνος του Τμήματος Πορτογαλικής του Πανεπιστημίου Παρισίων-Σορβόννη, θα μας παρουσιάσει τη μυθιστοριογραφία, την ποίηση και τη θεατρική παραγωγή, που σε όλη την ιστορία τους και ως σήμερα ακούγονταν από λίγο έως καθόλου.

Σκέπτεσθαι στα ισπανικά. Γράφειν στα ισπανικά.

Η σχέση της ισπανικής γλώσσας με την ισπανόφωνη σκέψη και γραφή και η πιθανή  δημιουργία μιας ισπανόφωνης ταυτότητας, πέραν των ιδιαιτεροτήτων του ισπανικού, λατινοαμερικάνικου και ισπανόφωνου στοιχείου, είναι τα θέματα που θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν σε αυτήν τη στρογγυλή τράπεζα ο συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο φιλόσοφος Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Βίκτορ Αντρέσκο.

Λογοτεχνία της Βενεζουέλας, λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής

Ο Βενεζολάνος Λουίς Μπρίτο Γκαρσία, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας, θα διερευνήσει το μεγάλο έργο που επιτάσσει μια γλώσσα, και το πώς αυτή διαμορφώνει πολιτισμικά ένα έθνος όπως αυτό της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, μια πολιτισμική κοινότητα 540 εκατομμυρίων ανθρώπων, που η επικράτειά της εκτείνεται σε 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Καθώς το έθνος έχει χωριστεί με τεχνητά σύνορα, η λογοτεχνία έχει διασπαστεί στις πλασματικές δημοκρατίες των θεμάτων και των ειδών.

Λογοτεχνία και πραγματικότητα. Η πρόκληση και ο ρόλος του συγγραφέα

Μια συνάντηση με τον Πέτρο Μάρκαρη, πολυβραβευμένο συγγραφέα σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων, τον Κολομβιανό συγγραφέα Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, έναν από τους Λατινοαμερικανούς μυθιστοριογράφους με τη μεγαλύτερη διεθνή προβολή, και τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και μεταφραστή, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, θα μας ξεναγήσει στα μυστικά του ρόλου του συγγραφέα.

Νεοφιλελευθερισμός, γυναίκα και πολιτισμός

Συνομιλία με τον Ελληνοπερουβιανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιάσωνα Πιπίνη και τη  διακεκριμένη Χιλιανή συγγραφέα παλαιστινιακής καταγωγής, Διαμέλα Ελτίτ, που θεωρήθηκε ως η γυναικεία φωνή της Χιλής στη δεκαετία του ’80.

Ας μιλήσουμε για θέατρο: «Ο πιο άσχημος άντρας της Αθήνας»

Ένα από τα πιο χειροκροτημένα θεατρικά έργα στην Ουρουγουάη, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι το επίκεντρο της συνάντησης του Ουρουγουανού Άλβαρο Μαλμιέρκα, συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου, με τον μεταφραστή του και συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων Ιβηρικής Χερσονήσου και Λατινικής Αμερικής, Δημήτρη Ψαρρά.


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρι μετάφρασης του φανταστικού διηγήματος: Del todo para destruir un gran amor του Αμπντόν Ουμπίδια

Συντονίζει ο Νίκος Πρατσίνης, μεταφραστής, διερμηνέας και καθηγητής μετάφρασης στο Abanico. Με την υποστήριξη του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ και μεταφραστή, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Translation Slam («Διαξιφισμοί» μεταφραστών)

Μια ξενάγηση στον τρόπο σκέψης και δράσης του μεταφραστή λογοτεχνίας.

Ο μεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιμετωπίζει τον μεταφραστή Νίκο Πρατσίνη. Θα παρουσιάσουν ο καθένας τη δική του εκδοχή στα ελληνικά του διηγήματος Tiempo de agua του Μιγκέλ Ά. Θαπάτα. Το κοινό (προσ)καλείται να επισημάνει ομοιότητες και διαφορές, ακόμη και να προτείνει άλλες λύσεις, και οι μεταφραστές καλούνται να υποστηρίξουν (ή να αποκηρύξουν) τις μεταφραστικές επιλογές τους.

Τρεις λέξεις αναζητούν συγγραφείς. Το μικροδιήγημα από τη θεωρία στην πράξη

Πνευματώδες και διασκεδαστικό εργαστήρι συγγραφής μικροδιηγημάτων που θα πραγματοποιήσουν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ,  η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκομπάρ, από το Σλαβαδόρ, που σπουδάζει Οικονομία στην Ελλάδα της κρίσης,, και η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, μεταφράστρια.

Εργαστήρι λογοτεχνικής δημιουργίας: «Στ’ όνειρό μου βλέπω τους συνταξιδιώτες μου»

Για να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις καθημερινές γνώσεις και τα βιώματά μας με την προοπτική μιας λογοτεχνικής δημιουργίας. Με τον Τζοβάνι Γκόμες, ποιητή και εκδότη του κολομβιανού ποιητικού περιοδικού “Luna de Locos”.


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ ΙΣΤΟΡΙΑ/ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ/ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ/ΤΕΧΝΕΣ

Το πρόγραμμα του αφιερώματος  πλαισιώνεται από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες  εκδηλώσεις Ελλήνων εκδοτών που συμμετέχουν στη διοργάνωση με αφορμή την έκδοση ιστορικών και πολιτικών βιβλίων και έργων πορτογαλόφωνης και ισπανόφωνης λογοτεχνίας στα ελληνικά. Σε αυτές τις εκδηλώσεις  συμμετέχουν  εκδότες, συγγραφείς,  μεταφραστές, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι:

Ο Τάσος Ψάρρης, μεταφραστής του βιβλίου Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας. Η θεία Τούλα του Μιγκέλ δε Ουναμούνο (Εκδόσεις Vakxikon.gr), θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Διονύση Μαρίνο.

Ο Ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος Ιάσονας Πιπίνης, συγγραφέας του βιβλίου Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής (Εκδόσεις Κέδρος), θα συνομιλήσει για το βιβλίο του με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιαστή της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» στη ΝΕΡΙΤ.

Η μετάφραση του βιβλίου Τερπινοήσεις (Εκδόσεις Ροές), του Αμπντόν Ουμπίδια από τον Ισημερινό, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του σεμιναρίου μετάφρασης του Κέντρου Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής Γλώσσας «Abanico», με συντονιστή τον μεταφραστή και διερμηνέα Νίκο Πρατσίνη, ο οποίος θα μας το παρουσιάσει.

Στην παρουσίαση του βιβλίου Οι πληροφοριοδότες (Εκδόσεις Ίκαρος) του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ο μεταφραστής του βιβλίου Αχιλλέας Κυριακίδης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα.

Το βιβλίο Ισημερινός  (Εκδόσεις Ενάλιος) του Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας και η μεταφράστριά του Μαρία Μανιάτογλου.

Το βιβλίο Año tras año (Εκδόσεις Dyskolo) του Αρμάντο Λόπεθ Σαλίνας, μυθιστόρημα απαγορευμένο στην Ισπανία την εποχή του φρανκισμού, που δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια creative commons, θα παρουσιάσουν ο Αντόνιο Κουέστα, δημοσιογράφος και συντονιστής των Εκδόσεων Dyskolo, και η Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ, καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Η παρουσίαση του αποσπάσματος «Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή» (Εκδόσεις Στοχαστής/Barcino) του μεσαιωνικού καταλανικού έργου Χρονικό του Ραμόν Μουντανέ, θα γίνει από τον Νίκο Πρατσίνη (μετάφραση, εισαγωγή, σημειώσεις και σχόλια), μεταφραστή, διερμηνέα και καθηγητή μετάφρασης στο «Αbanico», τον Νίκο Μοσχονά, ομότιμο Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και τον Πέρε Ρομέρο Πουίγκ, καθηγητή ισπανικής και καταλανικής γλώσσας και συνδιευθυντή του «Αbanico».

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισπανού συγγραφέα και Πρέσβη του Ελληνισμού Πέδρο Ολάγια, Η μετέωρη Ελλάδα: Παρακαταθήκη και προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας από την οπτική της σύγχρονης Αθήνας (εκδόσεις Παπαζήση), σε μια συζήτηση  μεταξύ του συγγραφέα και του Δημήτρη Αγγελή, ποιητή και διευθυντή του περιοδικού Φρέαρ.

Η Διαμέλα Ελτίτ, συγγραφέας του βιβλίου Αλλοτρίωση (Εκδόσεις Νότιος Άνεμος), που μεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τη μεταφράστρια και διερμηνέα Σαπφώ Διαμάντη, θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της σε μια συζήτηση με τη μεταφράστρια και τον εκδότη της.

Το τελευταίο βιβλίο του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Η εσχάτη των ποινών (Εκδόσεις Καστανιώτης), θα παρουσιαστεί σε μια συζήτηση μεταξύ του περουβιανού συγγραφέα, της δημοσιογράφου Μικέλας Χαρτουλάρη και του μεταφραστή Κώστα Αθανασίου.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ/ΕΚΘΕΣΕΙΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

Το Φεστιβάλ ΛEA, στην έβδομη διοργάνωσή του, φέρνοντας το ελληνικό κοινό πιο κοντά στον ιβηροαμερικανικό πολιτισμό, έχει προγραμματίσει παράλληλες εκδηλώσεις με διάφορα θέματα:

Καλλιτεχνικά εργαστήρια

Εργαστήρι ζωγραφικής: «Από τα όνειρα στην πραγματικότητα»

Ο Παναμέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιμς Μαγαγιόν θα δείξει σε μικρούς και μεγάλους τη χρήση των χρωμάτων και της μορφής, όπως εμπνέονται από τη φύση. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα φιλοτεχνήσουν μια τοιχογραφία που θα αποτελέσει τμήμα της έκθεσης.

Εργαστήρι κεντήματος και λογοτεχνίας: «Κεντώντας λέξεις»

Εργαστήρι χειροτεχνίας με κεντήματα, στίχους και φράσεις από την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, με τη Μεξικανή καλλιτέχνιδα Μπλάνκα Αμέσκουα.

Εργαστήρι γαστρονομίας: «Ιβηροαμερικανικά εδέσματα» με τη Μάργα Μπάρος

Η Μάργα Μπάρος, καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και σεφ, θα μας δείξει  με εύκολο και πρακτικό τρόπο τερψιλαρύγγια εδέσματα για το φετινό μας καλοκαίρι.

Μαθαίνοντας να χορεύουμε τάνγκο

Οι χορευτές τάνγκο Λουίς και Ελένα Μέστρε, θα μας μυήσουν την τέχνη του τάνγκο για να χορέψουμε με τον/την παρτενέρ μας αυτόν τον γεμάτο αίσθημα και πάθος χορό.

Εκθέσεις

“Από τα όνειρα στην πραγματικότητα” είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιάσει ο  Παναμέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιμς Μαγαγιόν, όπου θα μας ξεναγήσει πίνακα τον πίνακα, για να ανακαλύψουμε μαζί του τα χρώματα, τις υφές και τις παραλλαγές του έργου του, που βασίζεται στο ρεαλιστικό και υπερρεαλιστικό στοιχείο της πατρίδας του.

“Από το εργαστήρι χειροτεχνίας στον δάσκαλο χειροτέχνη”. Έκθεση στο χώρο του «Sinú Artefactos», όπου θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε έργα από τα καλύτερα εργαστήρια χειροτεχνίας ορισμένων περιοχών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, δείγματα της δουλειάς μεγάλων δασκάλων χειροτεχνών. Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από ποίηση και μουσική.


Οικογενειακές δραστηριότητες

«Παραμύθια από αέρα, ιστορίες από χαρτί», με ιστορητή τον Πάμπλο Άλμπο

θα μπορέσεις να διαβάσεις με τ’ αφτιά σου τα βιβλία του Πάμπλο Άλμπο όπως τα αφηγείται ο ίδιος. Βιβλία που κυκλοφορούν στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία και μπορείς να τ’ ακούσεις με τα μάτια. Η ίδια η ιστορία αποκτά τόσες εκδοχές όσες και τα άτομα που την ακούν.

Ημέρα «E», η Ημέρα των Ισπανικών

Στις 20 Ιουνίου, όλα τα κέντρα του Ινστιτούτου Θερβάντες θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να συμμετάσχουν στη γιορτή των ισπανικών, της γλώσσας που είναι η δεύτερη γλώσσα στον κόσμο από την άποψη του αριθμού των ατόμων που τα μιλούν, η δεύτερη γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας. Το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων απευθύνεται σε κάθε είδους κοινό.

Βραδιά χορού

Fiesta Argentina

Μια  βραδιά τάνγκο που θα σας ταξιδέψει στο μακρινό Μπουένος Άιρες, σε μιαν αυθεντική μιλόνγκα, όπου θα μπορείτε να δοκιμάσετε τα βήματα του πιο αισθησιακού χορού και να απολαύσετε επαγγελματίες χορευτές.


ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ ΛΕΑ θα κλείνει κάθε μέρα με μια μουσική βραδιά, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με ιβηροαμερικανικές νότες που θα μας ταξιδεύουν σε άλλους πολιτισμούς, ξεπερνώντας τα σύνορα της γλώσσας και του χρόνου.

Η τραγουδίστρια και σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα, με ένα μουσικό ρεπερτόριο στα ισπανικά και τα ελληνικά, θα μας χαρίσει στιγμές απόλαυσης με τη φωνή και το ταλέντο της. Ο τραγουδιστής Ούγο Δανιέλ θα μας ταξιδέψει με τα τραγούδια του σε διάφορες περιοχές του μαγικού Μεξικού.

Ένα εξαιρετικό δείγμα της πρωτοποριακής κουβανέζικης «τρόβα» θα μας παρουσιάσει ο μπασίστας και κιθαρίστας, συνθέτης και ποιητής Γιοέλ Σότο, όπου η ποίηση αναμειγνύεται με μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία.

Θα περπατήσουμε στα σοκάκια της Πορτογαλίας με αφορμή το ρεπερτόριο «φάντο» του τραγουδιστή και ηθοποιού Αντρέ Μάια, συνοδευόμενου από τη μουσική των Γιώργου Ψυχογιού – ακορντεόν, Νίκου Τερζάκη – κιθάρα και Μάνου Λούτα – κοντραμπάσο, ενώ θα χορέψει ο Γιάννης Μήτσος.

Η μαγική φωνή της Μάρτα Μορελεόν θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποιήματα, κλείνοντας την ποιητική βραδιά του Φεστιβάλ.

Ένα χορευτικό ταξίδι με τις ΠαραγουανέςGaloperas”. Ακόμα, η χορευτική ομάδα του ASCLAYE (Εκπολιτιστικού Συνδέσμου Λατινοαμερικάνων και Ισπανών στην Ελλάδα) παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Ένα μουσικό λατινοαμερικάνικο οδοιπορικό με το συγκρότημα Los del Sur. Η χορωδία Abanicoro, υπό τη διεύθυνση της Μάρτα Μορελεόν, θα προσθέσει μια μουσική πινελιά γεμάτη ποίηση.

Η ουρουγουανή φωνή του τάνγκο στην Ελλάδα, Ζανέτ Καπούγια, θα μας παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο τάνγκο από το Ρίο δε λα Πλάτα. Θα ακολουθήσει παραδοσιακή «μιλόνγκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή