Σαμαράς: Να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός

Σαμαράς: Να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αναμένει η Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρό της, κ. Αντώνη Σαμαρά, να υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, αλλά και να επικρίνει την κυβέρνηση ότι, με τις καθυστερήσεις της, «πριν καν πάρει το οποιοδήποτε μέτρο μάς έχει οδηγήσει στην ύφεση… με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε αυτή τη θέση».

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρ. υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, με τίτλο «Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο», ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ της ιδεολογίας και της πραγματικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του διακυβέρνηση: «Η ιδεολογία μας ήταν αντίθετη με την επιβολή φόρων. Ασκήσαμε δύσκολη πολιτική… αλλά βγάλαμε τη χώρα στην ανάκαμψη, στα πλεονάσματα, στις αγορές. Ξεκινήσαμε να μειώνουμε τους φόρους».

Περί συμφωνίας ο λόγος

Την ίδια ώρα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση μεταξύ των κ. Γιουνκέρ και Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε από Γιαπωνέζα δημοσιογράφο, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για να καλύψει τα σχετικά με τη διαπραγμάτευση, εάν η Ν.Δ. προτίθεται να στηρίξει τη συμφωνία: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι πριν να το δούμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός», απάντησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά σημειώνεται, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αναδειχθεί και η συντριπτική για την ελληνική οικονομία αβελτηρία της κυβέρνησης Τσίπρα, ότι η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» ουσιαστικά ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και οι δύο πλευρές μπήκαν στη συζήτηση για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και τα μέτρα. Πλέον στη Συγγρού πιθανολογούν και αναμένουν την τελική συμφωνία, η οποία εκτιμούν ότι θα είναι επώδυνη για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να καταφύγει και σε εκλογές, με τον κ. Κ. Καραγκούνη να σπεύδει, χθες, να διασκεδάσει το κλίμα, το οποίο δημιουργήθηκε από δηλώσεις στελεχών σχετικές με την εκλογική τύχη της Ν.Δ.: «Αν η εντολή (σ.σ. που θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας) δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη και λέει άλλα πράγματα, γιατί μόνο τότε θα μπορεί να θες να αναβαπτίσεις την εντολή σου… να ξέρετε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Ν.Δ. δεν φοβάται καθόλου τις εκλογές, είναι πραγματικά καλοδεχούμενες… ο κόσμος όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων θα κρίνει και θα συγκρίνει».

Δέσμευση Διαθεσίμων

Εν τω μεταξύ, η Ν.Δ. –και πιθανόν και τα υπόλοιπα κόμματα που ακολουθούν αντίστοιχη πρακτική– έπεσε θύμα της ταμειακής στενότητας του Δημοσίου. Τα ποσά που παρακρατούνται (10%) από τη μισθοδοσία των βουλευτών του κόμματος για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της Ν.Δ., ουδέποτε έφτασαν στα ταμεία της Συγγρού. Πρόκειται για ένα ποσό περί τις 40.000 – 50.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Συγγρού, μετά και από επικοινωνία που είχαν αρμοδίως, προφανώς δεσμεύτηκε για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου για τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή