Βίνερ Τσάιτουνγκ: Πιθανό Grexit θα σημάνει την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης

Βίνερ Τσάιτουνγκ: Πιθανό Grexit θα σημάνει την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της Ελλάδας διακυβεύεται η πολιτική αξιοπιστία του συνόλου του εγχειρήματος του ευρώ, έστω και αν τραπεζίτες και οικονομολόγοι ισχυρίζονται το αντίθετο, και αυτό γιατί είναι δεδομένος ο φόβος ότι μια έξοδος της Αθήνας θα σήμανε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, γράφει σε σημερινό άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ", αναφερόμενη αρχικά στις τελευταίες εξελίξεις στην αναζήτηση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές.

Οι πιστωτές προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στην Ελλάδα τις προθέσεις τους και σε αυτό που για πολύ καιρό φαινόταν ως χαοτική ακαταστασία από την πλευρά των Ελλήνων διαπραγματευτών, ακολούθησε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο, με την Αθήνα να αποσαφηνίζει στους πιστωτές της – πέρα από διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου – ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα δεχθεί κανείς ένα Grexit, το οποίο, κατά την άποψη της εφημερίδας, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να φέρει στη χώρα οικονομικά πλεονεκτήματα.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, κάτι τέτοιο ήταν πάντα ένας "άσσος" της Αθήνας, διότι, εάν το Grexit αποδειχθεί συμφέρον, κάτι που δεν αποκλείουν διάφοροι οικονομολόγοι, τότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί για μια τέτοια εξέλιξη, στην οποία πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το 2017 οι Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν για μια έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δέχεται επιθέσεις από πολλές πλευρές.

Με όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γύρω από την Άγγελα Μέρκελ έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν, από ό, τι οι Έλληνες, κάτι που εξηγεί τις αιώνιες διαμάχες και την καθυστέρηση μιας λύσης μέχρι σήμερα, γράφει η εφημερίδα, για να παραπέμψει στη συνέχεια στον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος προβλέπει πως στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή θα υπάρξει μια σαφής οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη μέσα σε ένα έως τρία χρόνια η κατάσταση θα άλλαζε και θα μειωνόταν η ανεργία και η ελληνική οικονομία θα μπορούσε με μια υποτίμηση της δραχμής να εξάγει φθηνά άνευ ανταγωνισμού προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να προσελκύσει τουρίστες και επενδυτές.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως εάν πράγματι η Ελλάδα δεν πλήρωνε πλέον τα χρέη της, οι συνολικές ζημίες για τους δανειστές θα ήταν τεράστιες, οι χώρες του ευρώ θα έπρεπε να διαγράψουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι απώλειες θα ανέρχονταν σε 115 δισεκατομμύρια, και αυτά είναι, πέρα από το φαινόμενο "ντόμινο" ενός Grexit, ένας επιπλέον "άσσος" στα χέρια της Αθήνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή