Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χάσμα συνεχίζει να χωρίζει την Αθήνα και τους θεσμούς, μετά τη σχεδόν πεντάωρη συνάντηση που είχε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός, αρχικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο κτίριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή, θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ίδια σύνθεση, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία. «Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν εκ νέου. Θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά», ανέφερε ανακοίνωση της Κομισιόν μετά το πέρας της συνάντησης.

Χθες, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε επίσημα η πρόταση των θεσμών που φαίνεται αρκετά δύσκολη, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των συγκεκριμένων μέτρων, οι εταίροι ζητούν μεν από την ελληνική κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από αυτά που είχε η Ελλάδα μέχρι τώρα, αλλά τα οποία οδηγούν στην ανάγκη για νέα μέτρα, ύψους 3 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, μέσα στην πρόταση περιλαμβάνονται περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και καμιά ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά, αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια για ελιγμούς. Επίσης, η μη αναφορά στο θέμα του χρέους αφήνει πολύ μικρά περιθώρια παρουσίασης «νίκης» στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας, στη λήξη της συνάντησης, δήλωσε ότι παρά τη φιλική και εποικοδομητική συνάντηση, «η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η ελληνική πρόταση», υπονοώντας ότι αυτή των θεσμών δεν είναι αποδεκτή. Από τη μια, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά συγχρόνως τόνισε ότι μία χώρα που τα τελευταία 5 χρόνια έχει χάσει 25% του ΑΕΠ της δεν μπορεί να αποδεχτεί προτάσεις που κόβουν το ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους ή να ανέβει ο ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10 μονάδες. «Αυτές δεν είναι προτάσεις αποδεκτές για συζήτηση», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας υπονόησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή δόσης 300 εκατ. προς το ΔΝΤ την Παρασκευή και τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή για μία κοινά αποδεκτή λύση», όπως τη χαρακτήρισε.

Από χθες το μεσημέρι, όμως, οι προσδοκίες είχαν μειωθεί για κάποια σημαντική απόφαση στη συνάντηση, καθώς ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, δήλωσε ότι «δεν περιμένουμε μία τελική λύση σήμερα, είναι μία πρώτη συζήτηση» και στον ίδιο τόνο ήταν και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος πριν ξεκινήσει η συνάντηση, χθες το απόγευμα, δήλωσε να μην περιμένουμε κάποια λύση σήμερα και ότι υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσήλθε στο κτίριο της Επιτροπής το απόγευμα πριν από τον κ. Τσίπρα, συνοδευόμενος από τον Τόμας Βίζερ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής. Αμέσως μετά, στις 20.30, ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ Γιουνκέρ -Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον  Γ. Δραγασάκη, τον Ν. Παππά και τον  Γ. Σακελλαρίδη, ενώ στις Βρυξέλλες ενσωματώθηκε στην αποστολή και ο Ευ. Τσακαλώτος. Ενώ ο κ. Χουλιαράκης, επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και ο άνθρωπος με την καλύτερη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν στην αρχική συνάντηση, καλέστηκε εσπευσμένα ενώ είχε αρχίσει η συνάντηση για να συμβάλει στη συζήτηση με τις τεχνικές του γνώσεις. Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιουνκέρ διήρκεσε περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο Ντάισελμπλουμ. Το δείπνο, την ώρα που γραφόταν το άρθρο, δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από το κτίριο της Κομισιόν και ύστερα από «επίθεση» από δημοσιογράφους, ενώ έκλειναν οι πόρτες του ασανσέρ στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, δήλωσε ότι «ήταν καλή η συνάντηση και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση τις επόμενες μέρες».

Οι προτάσεις

Πρωτογενή πλεονάσματα

Δανειστές: 1% για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018

Κυβέρνηση: 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016

– Πρόβλεψη Μνημονίου: 3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017, και 4,2% του ΑΕΠ το 2018

Δανειστές: Ζητούν 3 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα

Εισφορά αλληλεγγύης

Κυβέρνηση: Προτείνει αύξηση άνω των 30.000 ευρώ ως εξής:

2% (αντί 1,4%) για 30.001 έως 50.000 ευρώ

4% (αντί 2,1%) για 50.0001 έως 100.000 ευρώ

6% (αντί 2,8%) για 100.001 έως 500.000 ευρώ

8% (αντί 2,8%) για 500.001 ευρώ και άνω

ΦΠΑ

Δανειστές: 11% (φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία) και 23% όλα τα άλλα, για επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ

Κυβέρνηση: 6%, 11%, 23%. Μόνο τα φάρμακα στο 6%. Το ειδικό καθεστώς των νησιών καταργείται από 1ης Οκτωβρίου

Ασφαλιστικό

Δανειστές: Παραμένει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (μη εφαρμογή με ισοδύναμα)

Δανειστές: Μείωση συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ φέτος (αντί 0,25%) και κατά 1% του ΑΕΠ το 2016

Εργασιακά

Δανειστές: Καμία ανατροπή μνημονιακών νόμων

Ιδιωτικοποιήσεις

Δανειστές: ΑΔΜΗΕ, Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια

Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ

Δανειστές: Εφαρμογή όπως προβλεπόταν

Ρύθμιση 100 δόσεων

Δανειστές: Επανεξέταση για να μη συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να πληρώνουν περισσότερα

Καμία αναφορά για χρέος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή