Πρωτοβουλία αναγέννησης για τα δύο σινεμά

Πρωτοβουλία αναγέννησης για τα δύο σινεμά

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λειτουργία των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» είναι εφικτή ώς το τέλος του χρόνου. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική βασίζεται στην πρωτοβουλία του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία και στη συνεργασία του με τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος ενστερνίζεται το σχέδιο επαναλειτουργίας των κινηματογράφων, ούτως ώστε να δοθεί μια μεγάλη ώθηση στην οδό Σταδίου, αλλά και να αποκατασταθεί αυτό το κενό στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι σημαντικό και όχι ευρέως γνωστό ότι και οι δύο κινηματογράφοι είναι άθικτοι και μπορούν να ανοίξουν και να υποδεχθούν το κοινό. «Η φωτιά σταμάτησε την τελευταία στιγμή, χάρη στην αυταπάρνηση λίγων πυροσβεστών και του μισθωτή, κ. Γεωργίου Τσακαλάκη, μελών της οικογενείας του και του προσωπικού του εκείνη τη μοιραία νύχτα», λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του παρακείμενου Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, κ. Αντώνης Βογιατζής.

Η λύση που προωθείται, «με κατά προσέγγιση προϋπολογισμό 700.000 ευρώ (όσο περίπου είναι και το ασφάλισμα)», θα αξιοποιήσει την προμελέτη (επί του παρόντος) του αρχιτέκτονα, ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Ιωάννη Λιακατά, μέλους του Δ.Σ. του Μουσείου, ο οποίος θα προχωρήσει στη σύνταξη πλήρους μελέτης, που προβλέπει την αποκατάσταση της πρόσβασης στους κινηματογράφους από την οδό Σταδίου (οι είσοδοι – έξοδοι από τη Χρήστου Λαδά και την αυλή του Μουσείου είναι πλήρως ελεύθερες και τώρα), την αντιστήριξη των πυρπολημένων κτισμάτων του λοιπού κτιριακού συγκροτήματος) και, σε μεταγενέστερη φάση, την πλήρη αποκατάσταση αυτών.

Ζητούμενο είναι να συμπράξουν τα δύο αντιδικούντα Ιδρύματα (Σταματίου Δεκόζη- Βούρου και Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών) υπό την εποπτεία του δημάρχου Αθηναίων, ώστε να εισπραχθεί το ασφάλισμα και να χρησιμοποιηθεί, με νοικοκυροσύνη, ώστε εντός του τρέχοντος έτους να ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και οι δύο άθικτοι κινηματογράφοι. Η μακρά αντιδικία ανάμεσα, αφενός στο Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, που είναι ιδιοκτήτης των κινηματογράφων και του καμένου κτιριακού συγκροτήματος, και αφετέρου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία είναι βασική αιτία της χρονοτριβής και της παράτασης αυτής της μείζονος εκκρεμότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Ανθρωποι του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, όπως ο πρόεδρός του και το μέλος του Δ.Σ., κ. Αντώνης Βογιατζής και Στράτης Στρατήγης, αντίστοιχα, και ο συνεργάτης του Μουσείου, κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, είναι αποφασισμένοι να δοθεί λύση. «Είναι μία κίνηση μεγάλου συμβολισμού και η ευεργετική επίδραση στο κέντρο της Αθήνας θα είναι τεράστια», λέει ο κ. Αντ. Βογιατζής, που στα τέλη του 2013 είχε προωθήσει την ιδέα να ανοίξει ο «Απόλλων», προκειμένου να γίνει παρουσίαση ενός βιβλίου του Βασιλείου Μαρκεζίνη. Την τελευταία, όμως, στιγμή, ενώ είχαν αρχίσει να εκτυπώνονται οι προσκλήσεις, υπανεχώρησε ο κ. Γ. Τσακαλάκης.

Και οι δύο κινηματογράφοι είναι όπως τους θυμόμαστε. Είναι μεγάλο ευτύχημα που σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Η λύση που προτείνεται προϋποθέτει τη σύμπραξη και των τριών εμπλεκόμενων φορέων: των δύο Ιδρυμάτων και του Δήμου Αθηναίων. Το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου οφείλει στο Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία ποσόν περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αθροιστεί με την πάροδο των ετών, από του 1989, βάσει της αρχικής σύμβασης που είχε υπογραφεί με πρωτοβουλία του Λάμπρου Ευταξία (που ήταν διοικητής και των δύο Ιδρυμάτων).

Η σύμβαση εκείνη προέβλεπε ότι το 40% των ετήσιων εσόδων του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη-Βούρου θα δινόταν στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (παρόμοια σύμβαση είχε υπογραφεί ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου και το Ελληνικό Δημόσιο, με την υποχρέωση του Ιδρύματος να δίνει το 40% των καθαρών ετήσιων εσόδων του στο Μέγαρο. Κατά μέσον όρο, το ποσόν ανερχόταν στη διαρρεύσασα 26ετία γύρω στις 500.000 ευρώ ετησίως).

Η υπόθεση, που είναι μια πολυετής εκκρεμότητα και έχει πλέον εκδικασθεί στην ουσία της αμετάκλητα, αποτελεί και τη βασική αιτία που το κτιριακό συγκρότημα της Σταδίου παραμένει στην κατάσταση που είναι από τον Φεβρουάριο του 2012, παρά το γεγονός ότι οι δύο κινηματογράφοι είναι απολύτως άθικτοι. Οι δύο κινηματογράφοι αποφέρουν μισθώματα (περίπου) 200.000 ετησίως και εκμισθωτής είναι η εταιρεία του κ. Γεωργίου Τσακαλάκη.

To «Αττικόν» και ο «Απόλλων» ήταν ασφαλισμένοι στην Εθνική Ασφαλιστική, το ασφάλισμα, όμως, δεν είχε ζητηθεί. Η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων παραχωρούσε πάντως, κατ’ εξαίρεση, δωρεάν την άδεια (αξίας 200.000 ευρώ) για τις εργασίες επισκευής, αλλά η άδεια ουδέποτε παρελήφθη μέχρι σήμερα. Το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, παραμονή της τελευταίας φάσεως στην αντιδικία, ζήτησε από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών να εισπράξει το ασφάλισμα και να ανοίξει τους κινηματογράφους.

Η συμβολή του δημάρχου Αθηναίων Γεωργίου Καμίνη καθιστά αισιόδοξη την προοπτική της σύμπραξης των δύο Ιδρυμάτων, ώστε να εισπραχθεί το ασφάλισμα αποκλειστικά για την επαναλειτουργία των δύο κινηματογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή