Παράδειγμα αριστείας το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Παράδειγμα αριστείας το Διεθνές Πανεπιστήμιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξωστρέφεια και οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη; Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, καθώς συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αριστείας για την Ελλάδα της κρίσης. «Πρόκειται για το το πρώτο αγγλόφωνο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο το οποίο, σε πείσμα των καιρών, επεκτείνεται: δημιουργεί εννέα νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ οργανώνει συνέργειες, όπως με το Iδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”» τόνισε χθες ο κ. Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς και «ψυχή» του ιδρύματος από την έναρξή του το 2008. «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο μας δίνει την ελπίδα ότι στην Ελλάδα της κρίσης με μια χειμαζόμενη παιδεία, υπάρχουν ΑΕΙ που αριστεύουν», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση με περίπου 170.000 ευρώ ετησίως για τέσσερα χρόνια του νέου προγράμματος στην Κλασική Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας.

Ειδικότερα, το Διεθνές από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 προσθέτει στα ήδη δέκα επιτυχημένα, εννέα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: τρία στη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών (ήδη έχει 7), πέντε στη Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας (έχει δύο) και ένα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (με ένα). «Επιδιώκουμε και επιβραβεύουμε την αριστεία στην έρευνα και εκπαίδευση, διατηρούμε και ενισχύουμε τον φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου και, φυσικά, επιδιώκουμε πάντα την εξωστρέφεια και την αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία», τόνισε ο κ. Γραμμένος.

Τα δέκα προγράμματα του Διεθνούς έχουν καταφέρει να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό αλλοδαπών φοιτητών. Συγκεκριμένα, το 17% των φοιτητών είναι αλλοδαποί, από 33 χώρες (Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος κ.ά.). Επίσης, στο ΑΕΙ διδάσκουν και 106 επισκέπτες καθηγητές από 15 χώρες (ΗΠΑ, Ελβετία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Βρετανία κ.ά.). Ουσιαστικά, το Διεθνές είναι το μόνο ΑΕΙ της χώρας που διεκδικεί μερίδα από την πίτα των 4,5 δισ. ευρώ του κλάδου της διεθνούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. «Προσφέρουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης δημόσιου πανεπιστημίου με ίδιους πόρους», τόνισε ο κ. Γραμμένος. Για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15, το δυνητικό ποσοστό κάλυψης των εξόδων για τη λειτουργία των δέκα προγραμμάτων από τα δίδακτρα ανέρχεται σε 38%, με αποτέλεσμα το Διεθνές να είναι μερικώς αυτοχρηματοδοτούμενο, το μόνο ΑΕΙ στην Ελλάδα. Με βάση το πλάνο βιωσιμότητας του ιδρύματος για το 2015-16, τα έσοδα από τα δίδακτρα θα κυμανθούν από 1,4 έως 1,7 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα μεταπτυχιακά, τα θερινά σχολεία, τις συνέργειες, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της φήμης του Διεθνούς στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στην αγορά εργασίας, το ίδρυμα προχωρεί και στην πιλοτική λειτουργία τηλεεκπαίδευσης. «Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά από την Αθήνα τον Οκτώβριο με φιλοδοξία για όπου γης», όπως είπε ο κ. Γραμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή