Σενάρια περί παραίτησης Σόιμπλε

Σενάρια περί παραίτησης Σόιμπλε

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχονται στο γερμανικό Τύπο δημοσιογραφικές πληροφορίες περί έντονων διαφωνιών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τους χειρισμούς της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας και μάλιστα για πρώτη φορά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για πιθανή παραίτηση Σόιμπλε.

Αφορμή για τη διογκούμενη δυσαρέσκεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, είναι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την πενταμερή της περασμένης Δευτέρας στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα ο Σόιμπλε πληροφορήθηκε τη διεξαγωγή της συνάντησης λίγες ώρες πριν γίνει και μάλιστα τυχαία από τα χείλη της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ηταν μία σόλο εμφάνιση της κυρίας», φέρεται να δήλωσε στενός συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο γερμανικό ταμπλόιντ, εκφράζοντας τη δυσανεξία του Σόιμπλε απέναντι στις «μερικές παραχωρήσεις» όσον αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία που έγιναν στην ελληνική πλευρά.  «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αρέσκεται σε εύκολους συμβιβασμούς, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Χανς Μίχελμπαχ και πρόσθεσε: «Χωρίς τον Σόιμπλε δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση της κυβερνητικής παράταξης».

Ασαφές παραμένει κατά πόσον υπάρχουν όντως σοβαρές διαφορές μεταξύ Σόιμπλε και Μέρκελ καθώς στα δύο βασικά θέματα, τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αντιμετώπιση του αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ως απόλυτου ταμπού, υπάρχει πλήρης συμφωνία αναμεσά τους. Τίθεται πράγματι λοιπόν πράγματι σε κίνδυνο η συνεργασία τους; Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) μοιάζει να το αμφισβητεί και απλώς θυμίζει ότι η Μέρκελ θα μπορούσε κάλλιστα να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, αφού γιόρτασε πέρσι μόλις τα 60 της χρόνια, ενώ ο Σόιμπλε γίνεται 73 τον Σεπτέμβριο και είναι ήδη από τους μακροβιότερους υπουργούς της Μέρκελ και βουλευτές στην ιστορία της χώρας.

Επίσης η FAZ παραθέτει το σύνολο των διαψεύσεων περί ενδοκυβερνητικής κρίσης τόσο από την καγκελαρία και όσο και από το υπουργείο Οικονομικών και υιοθετεί την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη συνήθη διανομή ρόλων, του καλού και του κακού μπάτσου (good cop-bad cop).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή