Αντώνης Σαμαράς: Τρεις ρητοί όροι για συνεννόηση

Αντώνης Σαμαράς: Τρεις ρητοί όροι για συνεννόηση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές κεντροδεξιό στίγμα, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και την ανάγκη αποφυγής νέων φόρων, είχε η παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, σε μία συγκροτημένη προσπάθεια αποτροπής της σαφούς προσπάθειας του κ. Αλ. Τσίπρα να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση σε ένα, απλοϊκό, «ναι» ή «όχι» έναντι της κυβερνητικής τακτικής.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε, εκ νέου τον κ. Τσίπρα, σε ευρεία εθνική συνεννόηση, θέτοντας εκ παραλλήλου, τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξή της: να παραδεχθεί η κυβέρνηση την αλήθεια και να «πάψει να κοροϊδεύει τον κόσμο», να μεταβληθεί άρδην η ασκούμενη πολιτική με στόχο την προστασία του ιδιωτικού τομέα και όχι της «ιερής αγελάδας του Δημοσίου, των συνδικαλιστών» και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να περιοριστεί το φορολογικό βάρος και, τρίτον, να προχωρήσει σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, μία έμμεση αναφορά στην ανάγκη αλλαγής όσων προσωποποιούν την κυβερνητική πολιτική.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε στη Βουλή έχοντας σαφή αίσθηση ότι η ακολουθούμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά άμεση δικαίωση όσων η δική του κυβέρνηση υλοποίησε ή σχεδίαζε. Ωστόσο, αναφορά περί δικαίωσης δεν υπήρξε.

Αντιθέτως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τόσο τις αναφορές της Κομισιόν όσο και τα στοιχεία της κυβέρνησης προκειμένου να αποκαταστήσει την εικόνα της δικής του διακυβέρνησης ενώ, ακροθιγώς έστω, ανέφερε ότι και ο ίδιος κινείται ενεργά, μέσω επαφών με ηγέτες της Ευρώπης, προκειμένου να αμβλυνθεί ο πόνος από τη νέα συμφωνία.

Ο κ. Σαμαράς εκλήθη να απαντήσει στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση. Και το έπραξε, βάλλοντας και κατά των εσωκομματικών του επικριτών. «Δεν τη θέλετε τη συνεννόηση; Δικαίωμά σας. Αλλά φέρτε εδώ μία συγκεκριμένη, χειροπιαστή συμφωνία και εμείς θα σας πούμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε και γιατί». «Κάποιοι το ζητούσαν, δεν το κάνουν πια… αν έκανα αυτό το τελευταίο, να στηρίξω, θα δυσκόλευα τη θέση σας διότι οι δανειστές θα σας ζητούσαν και άλλα», προσέθεσε.

Σε πείσμα των αναφορών Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πολλές φορές ότι η χώρα οδεύει προς τρίτο μνημόνιο, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος διασφάλισης των περίπου 50 δισ. ευρώ που απαιτούνται μέχρι και το 2017. «Η μεγάλη μάχη δεν είναι τώρα (σ.σ. για τη μικρή συμφωνία) αυτός είναι ένας αμμόλοφος, έπεται το βουνό δηλαδή οι όροι της 3ης συμφωνίας του μνημονίου που μας φέρνετε», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, επιδίωξε να ακυρώσει τους όποιους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για νέα προσφυγή στις κάλπες, με τέτοια ένταση που έκανε αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. να κάνουν λόγο για αγωνία της ηγεσίας. «Στη Ν.Δ δεν φοβόμαστε τις εκλογές, η χώρα είναι που δεν αντέχει εκλογές» επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας ότι «νέες κάλπες θα πάνε τη χώρα ακόμη πιο πίσω, ακόμη πιο κοντά στο ατύχημα».

«Ο κ. Τσίπρας οργάνωσε τη σημερινή συζήτηση επειδή αναζητά συνενόχους στην αποτυχία», απάντησε ο κ. Σαμαράς στην τριτολογία του πρωθυπουργού κατά την συζήτηση για τη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή. «Η αποτυχία και η αδυναμία συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον κ.Τσίπρα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή