Αποψη: Ο «αντιδυτισμός» βλάπτει σοβαρά την ελληνική οικονομία

Αποψη: Ο «αντιδυτισμός» βλάπτει σοβαρά την ελληνική οικονομία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι μήνες πολλοί πλέον που η Ελλάδα αποδυναμώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα και η ελληνική οικονομία αποσυναρμολογείται, σταθερά, με συνέπειες ανυπολόγιστες για τα εισοδήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας και τις θέσεις απασχόλησης. Ο μηδενικός χρόνος και η αρνητική δυναμική που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται πιέζουν αναπόφευκτα την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επειγόντως τις γενναίες αποφάσεις που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική και η οικονομική διάσωση της χώρας. Οι εξελίξεις είναι μονόδρομος. Επειτα από ένα εξάμηνο και πλέον απραξίας, με την οικονομία κολλημένη στο τέλμα της πολιτικής, της αναποφασιστικότητας και της αβεβαιότητας, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινήσει –και πιστεύουμε ότι θα κινήσει– τον τροχό της Ιστορίας. Διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και στην οικονομία θα γίνουν όλα σκόνη, μαζί με το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Διερωτάται λοιπόν κανείς, τις τελευταίες ιδίως ημέρες, προς τι όλη αυτή η αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα και το αντιδυτικό μένος που διακατέχει και εκπέμπει ένα μεγάλο μέρος των στελεχών της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει χειρότερη υπονόμευση για το μέλλον του τόπου, την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και την εικόνα της ίδιας της κυβέρνησης Τσίπρα στο φινάλε, αφού η συμφωνία με τους εταίρους (και δανειστές) θα υπογραφεί εκτός φοβερού απροόπτου και μάλιστα πολύ σύντομα. Η εμφάνιση της συμφωνίας σήμερα με τη μορφή ενός καταστροφικού τέρατος για την Ελλάδα σημαίνει ότι η αποδοχή της συμφωνίας αύριο ή μεθαύριο (ακόμη και με κάποιες υποχωρήσεις) θα ισοδυναμεί με μία βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης και κυρίως του νέου πρωθυπουργού. Αυτό επιδιώκει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι πραγματικά άξιον απορίας… Τόσο άγονος πολιτικός τακτικισμός;

Το πολεμικό κλίμα κατά των Δυτικών εταίρων, κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των θεσμών και των συνομιλητών μας, από τους οποίους –για να μην τρελαθούμε!– ζητάμε και άλλα δανεικά κεφάλαια για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, μοιραία θα το βρίσκουμε μπροστά μας για αρκετό ακόμη διάστημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, μεθοδικά και αποφασιστικά. Να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνον ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως κοινωνία ανοικτή, που πιστεύει στη δύναμη του πολίτη και στη δυναμική της ελεύθερης οικονομίας, που πιστεύει στην υπεροχή της Δύσης (έναντι των κρατικών ανατολικών μοντέλων) ως στρατηγική γεωπολιτική επιλογή. Ο αντιδυτισμός, εξάλλου, εκτός του ότι υποσκάπτει τα θεμέλια μιας ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας, βλάπτει σοβαρά και απολύτως επικίνδυνα την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που οφείλει την ανάπτυξη και τη ασφάλειά της σήμερα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα εισέπραξε καθαρά από την Ευρώπη, τα τελευταία τριάντα χρόνια, πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ για καλλιέργειες, τεχνολογία, εκπαίδευση και κυρίως υποδομές. Ασύλληπτο νούμερο, εάν τα χρήματα τα αξιοποιούσε ένα παραγωγικό και όχι ένα πελατειακό κράτος. Ακόμη και τώρα, η Ρωσία ή η Κίνα, οι οποίες διψούν να αποκτήσουν τις βασικές υποδομές της Ελλάδας (που κατασκευάστηκαν με τα χρήματα των Ευρωπαίων!) αδιαφορούν πλήρως για τις επενδύσεις, εάν η χώρα μας βρεθεί κόντρα στην Ευρώπη. Και το διατρανώνουν αυτό… Για την κρίση, τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας, δεν φταίει η Ευρώπη, αντιθέτως, η Ελλάδα φταίει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή