Εκτακτη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

Εκτακτη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει τηλεφωνική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως αμφότεροι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και συμφώνησαν να βρεθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. 

Διπλωματικές πηγές της Γαλλίας ανέφεραν πως κατά την συνομιλία καταγράφηκε η ισχύουσα κατάσταση από την πλευρά Γερμανών και Γάλλων, με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις με μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων και για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι είναι στο τραπέζι, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε τηλεφωνικά για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τα αρνητικά δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να του έχει αρνηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.

Την ίδια ώρα, η μόνη θετική εξέλιξη στο θέμα της διαπραγμάτευσης ήρθε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Ο κ. Σαπέν μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι η πρόταση των εταίρων είναι διαπραγματεύσιμη και όχι «take it or leave it», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή