Αποπνικτική ατμόσφαιρα από πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ

Τοξικό νέφος, από διοξίνες και φουράνια, αποτέλεσμα πυρκαγιάς σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, κατακλύζει από το μεσημέρι του Σαββάτου τα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής. Η έντονη οσμή καμένου πλαστικού κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ η Πολιτεία ανήμπορη να αντιδράσει λόγω έλλειψης κονδυλίων, περιμένει να σβήσει η φωτιά, που εξακολουθεί να υποκαίει στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να αναθέσει την κάλυψη της καιγόμενης επιφάνειας με χώμα, μια και είναι ο μοναδικός τρόπος να σβήσει η φωτιά που υποκαίει. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που παραμένει στο σημείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να κρατάει με ρίψη νερού χαμηλά την θερμοκρασία, προκειμένου να μην αναζωπυρωθούν οι εστίες.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά -κι εκτιμάται πως τα προβλήματα καθημερινώς θα διογκώνονται, η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, παραμένει ακέφαλη, ενώ στο «ψυγείο» βρίσκεται και η αντίστοιχη Αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, στελεχώνοντας όλες τις νευραλγικές Υπηρεσίες, που αυτή την στιγμή υπολειτουργούν.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σε παρακείμενο στην μονάδα ανακύκλωσης, οικόπεδο για τρίτη συνεχή φορά (σύμφωνα με περιοίκους) πήραν φωτιά τα ξερόχορτα που ουδείς είχε φροντίσει να κόψει.

Τις δύο πρώτες φορές λένε, η φωτιά δεν πέρασε την μάντρα.

Προχθές, όμως, οι φλόγες μπήκαν στον χώρο των εγκαταστάσεων και οι αποθηκευμένες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί και πλαστικού) άρχισαν να εξαφανίζονται από τις πύρινες γλώσσες, καθιστώντας  πλέον αδύνατο τον οποιονδήποτε έλεγχο.

Στην συγκεκριμένη μάλιστα επιχείρηση που φέρεται να έχει μεγάλες οφειλές προς τις Τράπεζες, δύο φορές κατά το παρελθόν (το 2010 και το 2011) μετά την διενέργεια ελέγχου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν επιβάλει υψηλά πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή