Κοινό σκληρό μέτωπο στη σύνοδο του G7 έναντι της Ρωσίας

Κοινό σκληρό μέτωπο στη σύνοδο του G7 έναντι της Ρωσίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση και την υπόσχεση μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ολοκληρώθηκε χθες η διήμερος Σύνοδος Κορυφής των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών κρατών του πλανήτη στο Ελμαου της Βαυαρίας. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των «επτά» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς), η οικοδέσποινα της συνόδου, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε τη Ρωσία με νέες, αυστηρότερες κυρώσεις εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η ανακωχή που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, στις 12 Φεβρουαρίου. Αφησε ωστόσο ανοιχτή την προοπτική άρσης των κυρώσεων εφόσον υπάρξει εκτόνωση της κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι, εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, κάτι που δεν επιθυμούμε, να ενισχύσουμε τις κυρώσεις εφόσον αυτό απαιτήσουν οι συνθήκες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε το παν για να δρομολογηθεί η πολιτική διαδικασία που προβλέπει το Μινσκ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, η Αγκελα Μέρκελ. Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου σημειώνεται ότι, αν η Ρωσία τερματίσει την υποστήριξη των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, «οι κυρώσεις είναι δυνατόν να αρθούν».

Η σφυρηλάτηση ενιαίου μετώπου απομόνωσης της Ρωσίας από τους «επτά» ήταν ο κεντρικός στόχος του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τη σύνοδο στο Ελμαου. Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες, προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Οπως διαπιστώσαμε και πάλι τις τελευταίες ημέρες, ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην Ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποφασίσει εάν εννοεί να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία και να απομονώσει ακόμη περισσότερο τη χώρα του «παρακινούμενος από την αλόγιστη επιθυμία να αναβιώσει τα μεγαλεία της σοβιετικής αυτοκρατορίας».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου εκφράζει την υποστήριξη των επτά ηγετών για μείωση των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% έως 70% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2010. Υιοθέτησαν επίσης μια γραμμή μακροπρόθεσμου απογαλακτισμού των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο), χωρίς ωστόσο να δεσμευθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως επιδίωκαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ενα από τα ζητήματα που αναδύθηκαν στο περιθώριο της συνόδου ήταν το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., που έχει υποσχεθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε χθες να σβήσει τη φωτιά που άναψαν δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως πίεση στους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς του να υποστηρίξουν τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. ή να παραιτηθούν από το αξίωμά τους. Χθες, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε πως οι αρχικές δηλώσεις του «παρερμηνεύτηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή