Μυστικά: Πως μας επηρεάζουν

Μυστικά: Πως μας επηρεάζουν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μυστικό μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τις σχέσεις μας αλλά και εντελώς ανώδυνο. Τα μυστικά είτε έχουν αρνητική είτε θετική επίδραση στην καθημερινότητά μας, όμως, δημιουργούν μια σύγχυση στον εγκέφαλό μας επηρεάζοντας περαιτέρω τον οργανισμό μας .

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας στην προσπάθειά του να επεξεργαστεί ένα μυστικό, ‘παλεύει’ μέχρι να αποφασίσει που θα αποθηκεύσει την πληροφορία. «Ο εγκέφαλος συλλέγει πληροφορίες και καθοδηγεί συμπεριφορές» λέει ο νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου ‘Incognito: The Secret Lives of the Brain’ David Eagleman. «Ένα μέρος του εγκεφάλου θέλει να αποκαλύψει κάτι και ένα άλλο δεν θέλει. Αυτό είναι ο ορισμός ενός μυστικού. Εάν κανένα μέρος του εγκεφάλου δεν θέλει να το αποκαλύψει, τότε είναι ένα βαρετό στοιχείο», αποκαλύπτει ο γιατρός εξηγώντας ότι αυτή η σύγκρουση που προκαλείται από ένα μυστικό στον εγκέφαλό μας μπορεί να προκαλέσει εσωτερικό άγχος.

Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα μυστικά, ειδικά αυτά που μας έχουν επηρεάσει, είναι ανθυγιεινά για τον εγκέφαλο αλλά και τη συνολική υγεία του οργανισμού μας. Η ψυχολόγος Sarah Conlon εξήγησε στο YourTango ότι όταν μοιραζόμαστε ένα μυστικό με τον ψυχολόγο μας ή ακόμα και με ένα άγνωστο, μπορούμε να έχουμε θετικά οφέλη, όπως βελτιωμένη διάθεση και αυτοπεποίθηση. Τι άλλο μπορούμε, όμως να κάνουμε προκειμένου να μην συγκρουστούμε με τη φυσική επιθυμία μας να πούμε ένα μυστικό αλλά και με τον αυτό-έλεγχο που μας εμποδίζει;

1.Σωστό timing: Μερικές φορές τα μυστικά έχουν ημερομηνία λήξης. Εάν μπορούμε να το μοιραστούμε, τότε μπορούμε να το κάνουμε την κατάλληλη στιγμή, διαφορετικά καλό είναι να το βάλουμε στο πίσω μέρος του… μυαλού μας.

2.Διακριτικότητα: Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να μάθουν την αλήθεια ή υπάρχει και η πιθανότητα ένα μυστικό που θα τους αποκαλύψεις να τους βλάψει ή να τους πληγώσει. Η διακριτικότητα είναι ο καλύτερος σύμβουλός σας.

3.Μην το ανακοινώνετε: Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποκαλύψετε ένα μυστικό ενώ δεν θέλετε είναι απλά και μόνο να πείτε στους άλλους ότι έχετε ένα μυστικό!

4.Αποφύγετε τη συζήτηση: Αποφύγετε τις συζητήσεις που απαιτούν από εσάς να αποκαλύψετε ένα μυστικό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην μπείτε στον πειρασμό αλλά και για να μην κουράσετε τον εγκέφαλό σας με τις αμφιβολίες.

5. Μην το μάθετε! Εάν δεν θέλετε να μπείτε εξαρχής σε αυτή τη διαδικασία καλό είναι να ζητήσετε από τους άλλους να μην μοιράζονται συγκεκριμένα μυστικά με εσάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή