Σύμφωνο και για ομόφυλα ζευγάρια

Σύμφωνο και για ομόφυλα ζευγάρια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα, αλλά αποκλεισμό από τον γάμο ή την κοινή υιοθεσία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο, επτά χρόνια μετά την ψήφισή του, για τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ η κατάρτισή του κρίθηκε αναγκαία μετά την καταδίκη της Ελλάδας, προ ενάμισι έτους, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι δεν επέτρεπε τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Το νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν προβλέπει τον γάμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο ύστερα από προσφυγές, ωστόσο επί του παρόντος δύο αρεοπαγίτες έχουν εισηγηθεί αρνητικά.

Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κοινή υιοθεσία παιδιών, ωστόσο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ούτως ή άλλως ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να προχωρήσει σε υιοθεσία.

Αναφορικά με τα ετερόφυλα ζευγάρια, το προωθούμενο νομοθέτημα θωρακίζει νομικά τη μεταξύ τους σχέση, καθώς ρυθμίζει με ουσιαστικό τρόπο κληρονομικά δικαιώματα, δικαιώματα πατρότητας, επώνυμο τέκνων κ.ά.

Το σύμφωνο συμβίωσης καταρτίζεται αυτοπροσώπως σε συμβολαιογράφο και η ισχύς του αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου στο ληξιαρχείο. Τόσο τα ομόφυλα όσο και τα ετερόφυλα ζευγάρια, σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης, αποκτούν εργασιακά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, αλλά και φορολογικά δικαιώματα ίδια με τα ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν παντρευτεί. Τα ακριβή δικαιώματα θα προσδιοριστούν εντός εξαμήνου, με προεδρικό διάταγμα που θα εκδώσει ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη αντίστοιχη με το επίδομα γάμου για δεσμευμένους με σύμφωνο συμβίωσης, δικαίωμα συνυπηρέτησης στην ίδια πόλη εφόσον το επιθυμούν, ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν από κοινού, δικαίωμα διατροφής σε περίπτωση χωρισμού, εφόσον ένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.

Ως προς τα κληρονομικά θέματα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα διατήρησης της αυτονομίας των συμβαλλόμενων μερών, καθώς ορίζει ότι εφόσον το επιθυμούν μπορούν να διατηρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την περιουσιακή τους αυτοτέλεια. Εάν ωστόσο δεν το επιλέξουν, έχουν πλήρη περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα.

Μέσω του συμφώνου συμβίωσης, οι συμβαλλόμενοι αποκτούν καθεστώς σχεδόν ίδιο με τους έγγαμους, καθώς όπως επισημαίνεται από το υπουργείο «οι οικογενειακοί δεσμοί δεν δημιουργούνται μόνο μέσα από τον γάμο, αλλά και μέσα από άλλες σχέσεις αναγνωρισμένες από τον νόμο ή μη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή