Εγκρίθηκε επί της αρχής το ν/σ για ιθαγένεια

Εγκρίθηκε επί της αρχής το ν/σ για ιθαγένεια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλειοψηφία που διαμόρφωσε η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, του «Ποταμιού», των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χθες επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγενείας. Η Ν.Δ., εξαιτίας ενστάσεων που έχει επί σειράς άρθρων, δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται» να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ «κατά», όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφισε η Χρυσή Αυγή.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, μετατοπίζεται πλέον στη διαδικασία β΄ ανάγνωσης που είναι προγραμματισμένη για αύριο, καθώς και στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας των έντονων ενστάσεων που εγείρουν οι ΑΝΕΛ επί αρκετών διατάξεων, αλλά και της δέσμευσης που ανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι θα προβεί σε τροποποιήσεις άρθρων του σχεδίου νόμου, ώστε να ψηφιστεί –όπως είπε– με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Τότε θα διαφανεί αν οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις θα άρουν επιφυλάξεις και ενστάσεις: αν, δηλαδή, θα ικανοποιηθεί ο μικρότερος εκ των συγκυβερνώντων εταίρων ή θα τραυματιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Eξωκοινοβουλευτικoί

Τη σημασία του νομοθετήματος «φώτισαν» χθες, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου, οι τοποθετήσεις εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που κλήθηκαν για να καταγραφούν οι απόψεις τους – όπως συμβαίνει με όλα τα σχέδια νόμου. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι φωνές νέων ανθρώπων, παιδιών μεταναστών και προσφύγων, καθώς με άριστη γνώση αφενός της ελληνικής γλώσσας, αφού έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, και αφετέρου της γενικότερης κατάστασης που βιώνει η Ελλάδα, κατέδειξαν ότι το ζήτημα της κτήσης της ιθαγένειας αποτελεί ουσιαστικά ζήτημα απόκτησης του δικαιώματος να σταματήσουν οι εις βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις και το φαινόμενο του κοινωνικού και επαγγελματικού αποκλεισμού τους.

«Είναι προβληματικό να αντιμετωπίζονται ως “ξεχωριστοί0. Αποτελούν πλούτο για την Ελλάδα», σημείωσε Ελληνίδα, εκπρόσωπος κίνησης για τα δικαιώματα των μεταναστών. «Είμαι παιδί Αφγανών που μεγάλωσα, δεν γεννήθηκα στην Ελλάδα. Πρώτη, μητρική γλώσσα μας είναι τα ελληνικά, έχουμε μάθει ιστορία, ήθη και έθιμα. Γιατί να νιώθουμε αποξενωμένα;», σημείωσε άλλη προσκληθείσα. Την ίδια ώρα, το «Ποτάμι» έσπευσε να εξηγήσει την πλήρη θέση του για το θέμα, καθώς δέχθηκε επίθεση ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ για συντηρητικές απόψεις. Το «Ποτάμι» διευκρίνισε ότι διαφωνεί ριζικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προΰπόθεση που θέτει ένας μετανάστης να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα επί πέντε χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού του και άλλα πέντε μετά τη γέννηση για να δοθεί στο παιδί του ελληνική ιθαγένεια. Και θα αντιπροτείνει με τροπολογία τα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν την ιθαγένεια στην έκτη δημοτικού (για να υπάρχει κίνητρο να παρακολουθούν τα ελληνικά σχολεία), με μόνη προυπόθεση οι γονείς τους να έχουν μείνει νόμιμα/μόνιμα επί 5ετία στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή