Τουρκικό πλοίο εντός πεδίου βολής της Ανδρου

Τουρκικό πλοίο εντός πεδίου βολής της Ανδρου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έχει προκαλέσει αμηχανία σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Ελλάδα, καθώς γίνεται μια προσπάθεια να αναλυθούν τα νέα δεδομένα και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα πιθανό στοιχείο που ίσως επιδράσει στις διμερείς σχέσεις είναι ότι αν παραταθεί για μεγάλο διάστημα η αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενδέχεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην εσωτερική σκηνή και να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναλύουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την παράλογη συμπεριφορά κύκλων της Αγκυρας όταν την περασμένη Τρίτη, το τουρκικό κατασκοπευτικό πλοίο «Tσαρνταλί» μπήκε εντός του οριοθετημένου πεδίου βολής Ανδρου κατά τη διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά. Με τη στάση αυτή, η Τουρκία επιχείρησε για μία ακόμη φορά να εγείρει ενστάσεις για το συγκεκριμένο πεδίο βολής. Είναι πιθανό αυτό να οδηγήσει στην ανακοίνωση του τρίτου τουρκικού πεδίου βολής που ως γνωστόν είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά είχε ανακληθεί η απόφαση μετά τη συμπερίληψη εδάφους της Λήμνου και την ελληνική αντίδραση.

Aυστηρές συστάσεις

Το τουρκικό πλοίο δέχθηκε ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις από ελληνικό πολεμικό και τελικά αποχώρησε από την περιοχή της άσκησης, ενώ ο πλοίαρχος του «Τσαρνταλί» διαμαρτυρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε μικρή απόσταση από το πλοίο υπήρξαν βολές ελληνικών αεροσκαφών, διαμαρτυρία τη βασιμότητα της οποίας ερευνά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα.

Προς διερεύνηση προφανώς είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία, είχε συμφωνηθεί και είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ένα μέτρο για την ασφάλεια στη θάλασσα, λεπτομέρειες του οποίου δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Αν όμως ήδη έχει παραβιαστεί η λίγων εβδομάδων συμφωνία, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στοιχειώδους συνεννόησης στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι αυτονόητο τα νέα δεδομένα στην τουρκική πολιτική σκηνή να μελετηθούν πολύ σοβαρά, αναφέρει έμπειρη διπλωματική πηγή, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η επικοινωνία Αθήνας – Αγκυρας, πόσο μάλλον που υπάρχει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν οι Τούρκοι εθνικιστές του Μπαχτσελί σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σχετικά με τις εργασίες πόντισης καλωδίου του ιταλικού πλοίου Εxplora που πραγματοποιούνται ανατολικά της Κρήτης προς τη Ρόδο, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η εταιρεία που έχει το πλοίο ζήτησε και πήρε άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και οι εργασίες πραγματοποιούνται σε νόμιμο πλαίσιο. Σε περίπτωση που υπάρξει παρέμβαση της Τουρκίας και απαιτήσει από το πλοίο να ζητήσει άδεια από την Αγκυρα, όπως έγινε και τον περασμένο Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή