Καρκίνος του τραχήλου: «πολεμάται» με μία δόση

Καρκίνος του τραχήλου: «πολεμάται» με μία δόση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία δόση του εμβολίου Cervarix εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας φαίνεται να είναι αρκετή και δεν χρειάζονται δύο ή τρεις δόσεις του σκευάσματος, όπως γίνεται σήμερα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η ανάλυση δύο μεγάλων κλινικών δοκιμών τoυ ενέσιμου σκευάσματος της εταιρείας GlaxoSmithkleine. Στις δύο μελέτες συμμετείχαν 25.000 κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 15 έως 25 ετών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Εϊμι Κρέιμερ του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Lancet Oncology. Οπως διαπιστώθηκε, η μοναδική δόση του εμβολίου προσφέρει την ίδια προστασία από τον καρκίνο με τις δύο ή τρεις δόσεις. Οι 543 νέες γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, και υποβλήθηκαν μόνο στην πρώτη δόση, εμφάνισαν ποσοστό προστασίας 85,7% έναντι των στελεχών 16 και 18 του ιού HPV, των δύο στελεχών δηλαδή που ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός σε τρεις δόσεις εντός εξαμήνου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τον εμβολιασμό σε μία ή δύο δόσεις, μόνο εάν αφορά τα σπανιότερα στελέχη του ιού, δηλαδή τα 31, 33 και 45. Αν οι δύο δόσεις απέχουν μεταξύ τους ένα εξάμηνο, επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω εμβόλιο συναντά προβλήματα στην προώθησή του εξαιτίας οικονομικών και κοινωνικών λόγων.

Αλλωστε το αυξημένο κόστος του σκευάσματος, λόγω των τριών δόσεων, έχει αποτελέσει αντικίνητρο για πολλές οικογένειες που δεν εμβολιάζουν τα κορίτσια τους. Η νέα μελέτη, όμως, ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη αξιοποίησή του εφόσον περιοριστεί σε μία δόση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή