Το μεγάλο ρίσκο του Γουίλμπουρ Ρος

Το μεγάλο ρίσκο του Γουίλμπουρ Ρος

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, κέρδισε μια περιουσία στοιχηματίζοντας στο τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας όταν αυτό περνούσε τη χειρότερη περίοδό του, ενώ φαίνεται υποσχόμενο και ένα παρόμοιο στοίχημα που έβαλε στην Κύπρο. Η Ελλάδα, όμως, ίσως αποδειχθεί η σκληρότερη δοκιμασία για τον Ρος και το χάρισμά του να κερδίζει χρήματα από την κρίση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ρος ο οποίος έχτισε την καριέρα του πηγαίνοντας κόντρα στην αγορά και στοιχηματίζοντας σε περιουσιακά στοιχεία που είχαν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους ηγείται ομάδας επενδυτών που επένδυσε πέρυσι 1,3 δισ. ευρώ στη Eurobank Ergasias. Η τύχη των χρημάτων του κ. Ρος μαζί και ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξαρτηθεί στις επόμενες εβδομάδες από το αν η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας καταφέρει να αποφύγει το χάος που θα συνόδευε μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Στο μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο αδυνατώντας να αντλήσουν χρήματα στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με το μέλλον της χώρας στο ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος όπου οι τράπεζες μη διαθέτοντας μετρητά δεν μπορούν να δανείσουν σε επιχειρήσεις, κάτι που πλήττει την απασχόληση και την κερδοφορία που με τη σειρά του περιορίζει τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης, τη στιγμή που τα χρειάζεται περισσότερο. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο κ. Ρος υποστηρίζει τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα δάνεια. «Η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει ακόμη περισσότερη λιτότητα απ’ ό,τι και αν προτείνουν οι θεσμικοί οργανισμοί» εξηγεί ο κ. Ρος.

Στα χαρτιά ο κ. Ρος και η ομάδα των επενδυτών του έχει ήδη χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού η τιμή της μετοχής της Eurobank έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% από τον Απρίλιο του 2014 όταν απέκτησαν μερίδιο μεγαλύτερο από 20%. Ο κ. Ρος μαζί με τον Πρεμ Γουάτσα και άλλους επενδυτές επένδυσαν στην Ελλάδα σε μια εποχή που η οικονομία της έδειχνε να επιστρέφει στην ανάπτυξη έπειτα από μακρά περίοδο ύφεσης και δύο οικονομικές διασώσεις. Ομως από τον Ιανουάριο και μετά, όταν ανέλαβε την εξουσία ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποσχόμενος να απαλλάξει την Ελλάδα από τη λιτότητα που συνόδευε τα προγράμματα διάσωσης, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, ενώ οι καταθέτες σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Στο μεσοδιάστημα οι ελληνικές τράπεζες επιζούν χάρη στις μικρές ενέσεις ρευστότητας που χορηγεί η ΕΚΤ. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία σύντομα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να διακόψει τη χρηματοδότηση. Οι συνέπειες της μη επίτευξης συμφωνίας θα είναι δεινές και απρόβλεπτες. Μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν μια πιθανότητα. Στη χειρότερη περίπτωση η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Τα δάνεια και οι καταθέσεις θα μετατρέπονταν βιαίως σε δραχμές, οι αξία της οποίας θα υποτιμηθεί, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, κατά 50% έναντι του ευρώ. Η χώρα και οι τράπεζες θα μπορούσαν τότε να καταρρεύσουν μαζί εξαιτίας της αλληλεξάρτησης που δημιουργεί η κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Συμφωνία-σωσίβιο

Ωστόσο, ο κ. Ρος υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί πολύ και γρήγορα η κατάσταση στην Ελλάδα αν το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αντικατασταθεί από μια αξιόπιστη συμφωνία που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία θα συμβούν δύο πράγματα. Η ΕΚΤ θα υποστηρίξει πολύ (την Ελλάδα) και θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα προς τις τράπεζες. Δεύτερον, δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι όλες οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή