Ο «ποπ σταρ» από το Ελαζίγκ που σιδερώνει τα πουκάμισα μόνος του

Ο «ποπ σταρ» από το Ελαζίγκ που σιδερώνει τα πουκάμισα μόνος του

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια παλιά ιστορία για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον μεγάλο κερδισμένο των τουρκικών βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής: όταν ήταν ακόμη φοιτητής, ένα καλοκαίρι της δεκαετίας του ’90, ετοιμαζόταν να βγει στο βουνό για να συναντήσει άλλους Κούρδους συνομηλίκους του που δοκίμαζαν την εμπειρία μιας σύντομης θερινής εκπαίδευσης στις τάξεις του εκτός νόμου PKK.

Την ημέρα που ο νεαρός Ντεμιρτάς περίμενε τον «σύνδεσμό» του να τον «μαζέψει» από κάποιο δρόμο του Ντιγιαρμπακίρ, ο «σύνδεσμος» θα συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία. Ετσι ο εκ των ηγετών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗDP) δεν θα ανέβει ποτέ στο βουνό και σήμερα, που το άστρο του ανατέλλει με ορμή στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, μπορεί να αποκρούει με μεγαλύτερη άνεση τις επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν που τον κατηγορεί για «υπόγειες» σχέσεις με τους «τρομοκράτες» του PKK.

Αλλά η σαγήνη που ασκεί ο 42χρονος δικηγόρος από το Ελαζίγκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας σε αστούς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους της Πόλης ή της Αγκυρας, ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου κουρδικό αίμα στις φλέβες τους, μας πάει πολύ πέρα από την κουρδική κοινότητα και τους θεμιτούς της πόθους για μια καλύτερη θέση στην τουρκική κοινωνία του 21ου αιώνα.

Γόνος μιας μάλλον φτωχής και ευσεβούς σουνιτικής οικογένειας, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε τα κότσια να σπουδάσει νομικά στην πιο «αντικουρδική» πόλη της Τουρκίας, την κεμαλική Σμύρνη, αλλά κυρίως να δηλώσει άθεος. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε ο «μαχητικός» Κούρδος πολιτικός που θα περίμενε κανείς. Τον βοήθησαν ο ήπιος χαρακτήρας του και η έμφυτη ευφυΐα του. Ανήκει σε μια νέα γενιά πολιτικών που πίστεψαν ότι το μέλλον των Κούρδων δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν δεν επιβληθεί μια γενικότερη ατζέντα υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε ένα περιβάλλον σεβασμού της ανεξιθρησκείας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο κόμμα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς ισχύει το σύστημα της ποσόστωσης για την εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινά, ενώ ο δημόσιος λόγος του HDP υπερασπίζεται ανοικτά, επίμονα και χωρίς περιστροφές τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Σε αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το «κουρδικό» κόμμα σάρωσε ανάμεσα στους χριστιανούς και στους αλεβίτες. Η κοινοβουλευτική ομάδα διαθέτει τέσσερις μη μουσουλμάνους βουλευτές ενώ στους πανηγυρισμούς των οπαδών του HDP το βράδυ των εκλογών έβλεπες δίπλα δίπλα πορτρέτα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι Κούρδος. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να εκπροσωπήσει μια Τουρκία που μόνο οι πιο τολμηροί Τούρκοι μπορούν να ονειρευτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή