Ανω του ορίου οι ρύποι από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Ανω του ορίου οι ρύποι από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε την Τετάρτη σε μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο σε εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις έδειξαν αυξημένα επίπεδα επικίνδυνων αερίων και σωματιδίων, κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου. Οι πρώτες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις – πολύ πάνω από το όριο – αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από το Θριάσιο.

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις των εν λόγω σωματιδίων σε σημεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεμο ήταν πλησίον ή κάτω από τις τιμές του «επιτρεπόμενου» ορίου.

Σε επικαιροποίηση των στοιχείων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σχετική βελτίωση της κατάστασης υποστηρίζουν οι μετρήσεις από το σταθερό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην γύρω περιοχή περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά της καιόμενης περιοχής. Συγκεκριμένα στο διάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζεται η συγκέντρωση του ρύπου ενδεικτικού της καύσης (μαύρου άνθρακα), όπου η κόκκινη γραμμή αντιστοιχεί σε εμπειρικό όριο για το διαχωρισμό των σχετικά υψηλών συγκεντρώσεων.

Ανω του ορίου οι ρύποι από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο-1

Παρατηρείται ότι, οι συγκεντρώσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όταν η στροφή της διεύθυνσης του ανέμου οδηγεί το νέφος προς τα μετρητικά συστήματα, παρουσιάζεται αύξηση των συγκεντρώσεων, σε σχετικά σημαντικά επίπεδα, για μικρά ωστόσο χρονικά διαστήματα. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, η πυρκαγιά, έχει τεθεί υπό έλεγχο από την Τετάρτη και καθημερινά μειώνεται η εμφάνιση καπνού, ενώ επεμβάσεις με νερό πραγματοποιούνται σε μικροεστίες.

Η Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζεται πως οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων, στο κέντρο της Αθήνας, δεν ξεπέρασαν τα όρια. Ωστόσο, αίσθηση προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος τόνισε πως «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ρύποι είναι 10 φορές πάνω». Ακόμη, σύμφωνα με καταγγελία του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, το εργοστάσιο ανακύκλωσης ήταν μία περιβαλλοντική «βόμβα» στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή