Nέα δεδομένα στην κατασκευή χαλυβδοσωλήνων

Nέα δεδομένα στην κατασκευή χαλυβδοσωλήνων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμοσμένη έρευνα: Ανάπτυξη καινοτόμου προϊόντος για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων

Φορέας: Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.

Εκπρόσωπος: Αθανάσιος Ταζεδάκης

Από τη Θίσβη της Βοιωτίας το 95% της παραγωγής της «Σωληνουργεία Κορίνθου» καταλήγει στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου – όπως οι BP, ARAMCO, SOCAR και Gaz de France. Σε όλους αυτούς τους κολοσσούς η θυγατρική του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ προμηθεύει σωλήνες για την εξόρυξη αλλά και τη μεταφορά των ορυκτών καυσίμων. «Σε έναν κλάδο όπου δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους, αυτό που προσφέρουμε στους πελάτες μας είναι αξιόπιστα προϊόντα, τα οποία παράλληλα βελτιώνουμε συνεχώς ώστε να έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα από τον ανταγωνισμό», λέει ο δρ Αθανάσιος Ταζεδάκης, διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Αρκετά τέτοια πλεονεκτήματα προσφέρει η καινοτομία που έχει αναπτύξει εδώ και δύο περίπου χρόνια το Τμήμα Τεχνολογίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιότητας και άλλους ειδικούς της εταιρείας, με την οποία η Σωληνουργεία Κορίνθου συμμετέχει στο διαγωνισμό. Η καινοτομία αφορά στην τεχνολογία αυτογενούς συγκόλλησης με υψίσυχνο επαγωγικό ρεύμα (HFI), μια μέθοδο παραγωγής η οποία εξασφαλίζει χαλυβδοσωλήνες υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιούνταν ήδη στη μία μονάδα του εργοστασίου, όπως και σε αρκετές βιομηχανίες του εξωτερικού. «Με απλά λόγια, οι σωλήνες δημιουργούνται από “ρολούς” χάλυβα, που παίρνουν κυλινδρικό σχήμα και θερμαίνονται στα άκρα τους, ώστε εφαρμόζοντας πίεση να κολλήσουν μεταξύ τους», συμπληρώνει ο κ. Ταζεδάκης. 

Εξελίσσοντας την τεχνολογία, οι επιστήμονες της «Σωληνουργεία» κατάφεραν να αυξήσουν το μέγιστο πάχος από τα 20-21 χιλιοστά, που ήταν μέχρι τότε το όριό της, στα 25 χιλιοστά. «Η μονάδα μας έγινε η πρώτη στον κόσμο που με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούσε να παράγει σωλήνες με τόσο μεγάλα πάχη, οι οποίες έχουν αντοχή σε ακόμη πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως σε μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη. Για τέτοιες εφαρμογές, παλιότερα η μοναδική επιλογή ήταν προϊόντα από εναλλακτικές -και ακριβότερες- τεχνολογίες», συμπληρώνει ο κ. Ταζεδάκης. Το μεγαλύτερο όφελος για την εταιρεία ήταν πως «διαφήμισε» διεθνώς την τεχνογνωσία της, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι παραγγελίες για σωλήνες μεγάλου πάχους. «Αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό γιατί θεωρούμε σημαντικό το “μήνυμά” του στην κοινωνία, ότι δηλαδή υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν πρωτοποριακές λύσεις και βρίσκονται στην αιχμή του κλάδου τους», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή