Οι νικητές των «Queer Theatre Awards» για το 2015

Οι νικητές των «Queer Theatre Awards» για το 2015

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό θέατρο γιόρτασε για τέταρτη χρονιά την περηφάνια και την διαφορετικότητα σε μια λαμπερή τελετή στην απονομή των  «Queer Theatre Awards» για το 2015.

Την τελετή παρουσίασαν οι ηθοποιοί Χάρης Αττώνης και Αντώνης Γκρίτσης.  Με συνθημα το «Breaking Out», τα πρώτα περήφανα θεατρικά βραβεία της Αθήνας άλλαξαν φέτος όνομα και λειτουργούν πλέον υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride, ως επίσημο event του Pride Week. Τα «Queer Theatre Awards» είναι η φυσική εξέλιξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν στα πρότυπα των αντίστοιχων καλλιτεχνικών θεσμών στο εξωτερικό. Σκοπός των βραβείων από την πρώτη χρονιά δεν ήταν να θέσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «gay» και στο «straight» θέατρο, αλλά να αναδείξουν τις προσπάθειες για την περήφανη παρουσία και προβολή queer ή LGBT/ΛΟΑΤ (Λεσβιακή, Ομοφυλοφιλική, Αμφί, Τρανς) θεματικών και χαρακτήρων σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου αυτές γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισίας και περιθωριοποίησης.

Οι νικητές των βραβείων

Παράσταση της Χρονιάς αναδείχθηκε το «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Το τιμητικό βραβείο Athens Pride για την Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς πήγε στην παράσταση «Πρισίλα η Βασίλισσα της Ερήμου», η οποια πρέσβευσε με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα και την ζωντάνια του Pride στο ευρύ κοινό.

Το βραβείο κοινού το οποίο ψηφίστηκε από τους επισκέπτες του site του περιοδικού Antivirus ανάμεσα στις 41 παραστάσεις με queer θεματική και πρωταγωνιστές που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά κέρδισε η παράσταση «FiT» με τη Ζώγια Σεβαστιανού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού, η οποία συνεχιζόταν για δεύτερη επιτυχημένη χρονιά στο Θέατρο Βικτώρια.

Τα βραβεία των ερμηνειών κέρδισαν οι τρεις πιο queer και ανατρεπτικοί ρόλοι της χρονιάς. Η Παρθενόπη Μπουζούρη αποδέχτηκε το βραβείο για ερμηνεία σε γυναικείο ρόλο ως η βουβή αλλά εκφραστική Μαρλέν στα «Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», διαβάζοντας ένα συγκινητικό απόσπασμα από το «Γράμμα Στους Ηθοποιούς. Υπέρ Λουί ντε Φυνές» του Valère Novarina. Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης βραβεύτηκε για την ερμηνεία του σε trans ρόλο ως Dr Frank-n-Furter στο «Rocky Horror Show».

Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο κόντρα τενόρος Paul Ζαχαριάδης ερμήνευσε συγκινητικά το τραγούδι «Το Αγόρι Της Διπλανής Πόρτας» σε μουσική Μάνου Αντωνιάδη και στίχους Παναγιώτη Μπρατάκου, από την παράσταση «Μικρές Ιστορίες Φόνων» του Vault, βραβευμένη στην κατηγορία Πρωτότυπης Μουσικής. Τις εντυπώσεις έκλεψε η νεαρή ελληνίδα drag queen Φιλοθέη, με ένα αξέχαστο drag performance βασισμένο στα τραγούδια του μιούζικαλ της Πρισίλα και τρεις αλλαγές κουστουμιών. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Φαλελάκης κέρδισε το βραβείο αντρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στο «Η Ζάλη των Ζώων Πριν τη Σφαγή» του Δημήτρη Δημητριάδη.

Το βραβείο για πρωτότυπο έργο παρέλαβε για την «Κατερίνα» ο Αύγουστος Κορτώ, στο βιβλίο του οποίο είχε βασιστεί το κείμενο της παράστασης.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Δημήτρη Μαύρικιο για το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Tennessee Williams στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Την βραδιά σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κομνηνός (FiT, Φαλακρή Τραγουδίστρια, Σπιρτόκουτο, Fucking Games) ενώ τα κείμενα έγραψε ο Μανώλης Βαμβούνης (gkoultoura.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή