Βουλή: Ξεπέρασαν τους 17.000 οι άστεγοι στο Λεκανοπέδιο

Βουλή: Ξεπέρασαν τους 17.000 οι άστεγοι στο Λεκανοπέδιο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες διαστάσεις που μπορεί να γίνουν και εκρηκτικές, έχει προσλάβει η κρίση στέγης και η πολιτεία με τα σημερινά δεδομένα δείχνει αδύναμη να το αντιμετωπίσει. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με αφορμή ερώτηση για τους άστεγους που κατέθεσε ο κ. Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι).

Επικαλούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κα Φωτίου έκανε λόγο για 17.700 ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη στέγασή τους, μόνο στο Λεκανοπέδιο Αθηνών!

Εκείνοι οι οποίοι έχουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πρόβλημα αποπληρωμής ενοικίου ή δανείου, και βρίσκονται υπό καθεστώς έξωσης ή που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, καθώς και όσοι διαβιούν σε καταυλισμούς, σε ιδρύματα ή κοιμούνται στο αυτοκίνητό τους, «κατά μεθοδολογικούς υπολογισμούς -γιατί δεν μπορούν να υπολογιστούν πραγματικά- ξεκινούν από 93.000 και μπορεί να φτάνουν και μισό εκατομμύριο».

Ενδεικτικό του εύρους του προβλήματος είναι και το ακόλουθο: για την ένταξη στις ρυθμίσεις του πρώτου νόμου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, υπεβλήθησαν 300 χιλιάδες αιτήσεις. Οπως είπε η κα Φωτίου, αυτό σημαίνει 630.000 άτομα. Από αυτούς ζήτησαν επιδότηση στέγης 90 χιλιάδες. «Πόσα λεφτά θα δώσουμε εμείς και σε πόσες οικογένειες θα δώσουμε ένα επίδομα ενοικίου; Σε τριάντα χιλιάδες οικογένειες. Δηλαδή, το ένα τρίτο των αιτήσεων θα μπορέσουμε σε πρώτη φάση να καλύψουμε με επίδομα από 70 ευρώ έως 220 ευρώ μηνιαίως», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός. Για να προσθέσει:

«Από τις 300.000 αιτήσεις, οι 140 χιλιάδες ζητάνε ρεύμα. Και το πιο τραγικό: Από τις τριακόσιες χιλιάδες αιτήσεις, οι 297.000 ζητούν σίτιση».

Παράλληλα, αναφερόμενη σε πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Στέγαση και επανένταξη», η κα Φωτίου είπε ότι αύριο θα δοθεί επίδομα σε μόνο 1073 άτομα: 500 στην Αττική, 153 στη Θεσσαλονίκη, και 420 στην υπόλοιπη χώρα.

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ σοβαρό. Χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ξέρετε ότι επειδή θεωρείται αυτό το τμήμα των πολιτών αυτής της χώρας περιθωριακό εξ αντικειμένου –είναι οι άνθρωποι που είναι στο παγκάκι, που είναι στο πάρκο- πολλές φορές φεύγει έξω από τη σφαίρα της δικής μας κοινωνικής ενόρασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους υπαλλήλους, ποιος θα απολυθεί, ποιος δεν θα απολυθεί, τι θα γίνει με τον εργαζόμενο, με τον μισθό και τη σύνταξη και ξεχνάμε χιλιάδες συμπολίτες, ανθρώπους οι οποίοι με μία κουβέρτα είναι ξαπλωμένοι σε ένα πεζοδρόμιο» σημείωσε ο ερωτών βουλευτής και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά».

«Έχουμε μια ιδιάζουσα περίπτωση και πρέπει να πάρουμε ιδιάζοντα μέτρα» ανέφερε η κα Φωτίου και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τους ανθρώπους που είναι στον δρόμο πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε αυτήν τη στιγμή με διπλή κατεύθυνση μέτρων.

Η πρώτη είναι με ομάδες ατόμων και εξοπλισμό, δηλαδή βαν, τα οποία έχουν μέσα πλυντήρια, ή ντους, τα οποία περνάνε όλη τη μέρα από συγκεκριμένες θέσεις όπου βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί και τους εξυπηρετούν. Αυτό θα είναι μία μόνιμη κατάσταση. Συγχρόνως, πρέπει να υπάρχουν εκεί άνθρωποι ειδικοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, που θα τους φροντίζουν.

Το δεύτερο μεγάλο είναι να αυξήσουμε τις δομές ξενώνων για όλους αυτούς που για κάποιο λόγο -είτε εποχιακά ή όχι- βρίσκονται σε αυτήν την εξαιρετική ανάγκη ή για αυτούς που βρίσκονται στον δρόμο και θέλουν να πάνε σε αυτούς τους ξενώνες. Τι κάνουμε αυτήν τη στιγμή;

Διακόσια σαράντα κτίρια της πρόνοιας είναι αναξιοποίητα. Σας πληροφορώ κιόλας ότι έρχονται πολίτες και δίνουν τα κτίρια τους –πρέπει να βρω το νομικό πλαίσιο, για να δω τι θα κάνω- στο Υπουργείο και λένε «πάρτε την πολυκατοικία μου, αν είναι να βάλετε ανθρώπους μέσα που είναι άστεγοι αυτήν τη στιγμή». Υπάρχουν δυνατότητες. Χρειάζεται ένα μεγάλο δίκτυο και νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή