Ο Πάπας παρεμβαίνει με εγκύκλιο για το περιβάλλον

Ο Πάπας παρεμβαίνει με εγκύκλιο για το περιβάλλον

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Την πρώτη εγκύκλιο στην ιστορία της καθολικής εκκλησίας που καταπιάνεται εξ ολοκλήρου με ζητήματα περιβάλλοντος αναμένεται να εκδώσει ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για το κλίμα. Λίγους μήνες πριν από τη σύνοδο του Παρισιού για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο πάπας αναμένεται να χαρακτηρίσει την προστασία του περιβάλλοντος ως θρησκευτικό και ηθικό καθήκον. Η παρέμβαση του Φραγκίσκου θεωρείται σημαντική για να αφοπλίσει το στρατόπεδο όσων αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα και συχνά εντοπίζονται στη θρησκευτική δεξιά.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου που θα αποσταλεί στους ανά τον κόσμο επισκόπους στις 18 Ιουνίου δεν είναι γνωστό. Ομως η ύπαρξή της έχει ήδη θέσει σε κίνηση πολιτικούς μηχανισμούς παγκοσμίως. «Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα όσο κανένας από τους προκατόχους του», δήλωσε η επικεφαλής της Γραμματείας Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ, Κριστίνα Φιγκέρες. «Θεωρώ ότι η εγκύκλιος θα έχει σημαντική επιρροή».

Ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας χαρακτηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος ως ηθικό καθήκον των πιστών που θέλουν να προστατεύσουν τα πλάσματα του Θεού. Ο Φραγκίσκος, ο οποίος σπούδασε χημικός στην Αργεντινή πριν χειροτονηθεί ιερέας, αναμένεται να επικαλεστεί το απαύγασμα της επιστημονικής γνώσης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η επιτροπή εκτιμά με πιθανότητα 95% ότι η άνοδος της θερμοκρασίας που παρατηρείται από τη δεκαετία του 1950 οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων. Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι ιδιαίτερα αισθητές στις χώρες του Νότου, για τις οποίες ο Αργεντινός Πάπας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Χθες έληξε στη Βόννη της Γερμανίας η προπαρασκευαστική σύνοδος εν όψει της συνόδου του Δεκεμβρίου στο Παρίσι, όπου προγραμματίζεται να υπογραφεί νέα διεθνής συνθήκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως π.χ. αν θα οριστεί ως στόχος η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ώς το τέλος του αιώνα, έμειναν ανεπίλυτα.

Ζητούν επιτάχυνση

Πολλές κυβερνήσεις ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών, σημειώνοντας ότι μένουν μόνο δύο προπαρασκευαστικές σύνοδοι πριν από τον Δεκέμβριο. Στη σύνοδο του Παρισιού αναμένεται να τεθούν τα πλέον δύσκολα ζητήματα, όπως η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και η μετατροπή της συμφωνίας σε νομικά δεσμευτική.

H Φιγκέρες υπογράμμισε ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, εταιρείες και επενδυτές θεωρούν ότι πολλές από τις κινήσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κερδοφόρες και όχι ζημιογόνες. Ο συνδυασμός περιβαλλοντικών, οικονομικών, ακόμη και θρησκευτικών επιχειρημάτων επιταχύνει τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. «Πιστεύω ότι η μετάβαση έχει ξεκινήσει, είναι αναπότρεπτη και διαρκώς επιταχύνεται» είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή