Ο διακριτικός λογοτέχνης Μπάμπης Κλάρας

Ο διακριτικός λογοτέχνης Μπάμπης Κλάρας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμεινε γνωστός περισσότερο για τα κριτικά του κείμενα ο Μπάμπης Δ. Κλάρας. Κριτικές τόσο για βιβλία όσο και για θεατρικές παραστάσεις, που για μεγάλο διάστημα δημοσίευε στην εφημερίδα «Η Βραδυνή». Ομως ο Μπάμπης Κλάρας (αδελφός του Αρη Βελουχιώτη, που μετά τον βίαιο θάνατο του αδελφού του προτίμησε μια πιο χαμηλόφωνη εμπλοκή με τον δημόσιο βίο) είχε γράψει και λογοτεχνικά κείμενα.

Η πεζογραφική του τριλογία είχε κυκλοφορήσει πριν από αρκετά χρόνια, το 1983, από τις εκδόσεις «Δωρικός». Η οικογένειά του σκέφτηκε να ξαναεκδώσει αυτή την τριλογία και για να καλυφθεί ένα εκδοτικό κενό αλλά πρωτίστως για να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές έναν βαθιά πνευματικό άνθρωπο μέσω των κειμένων του.

Νέος εκδοτικός φορέας το ΚΨΜ και οι τρεις τίτλοι του Μπάμπη Κλάρα παρουσιάζονται την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Polis Art Cafe, με ομιλητές τους ιστορικούς Ιωάννα Παπαθανασίου και Προκόπη Παπαστράτη, τον δημοσιογράφο και ερευνητή Φοίβο Οικονομίδη και την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου. Συντονιστής της εκδήλωσης ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Από τις εκδόσεις ΚΨΜ θα επανακυκλοφορήσουν τα διηγήματα «Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι», το αντιμυθιστόρημα «Ο αδελφός μου ο Αρης» και η μυθιστορηματική βιογραφία «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ού αιώνα».

Σ’ ένα πολύ κατατοπιστικό blog με τον τίτλο «Οικογένεια Κλάρα» μαθαίνουμε πολλά για το περιεχόμενο των τριών βιβλίων του Μπάμπη Κλάρα. Στεκόμαστε σ’ ένα μικρό από την «Περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ού αιώνα». Στις σελίδες του «αναδύεται η μορφή ενός απλού ανθρώπου. Πέστε τον μικροαστό, αν θέλετε. Ή και διανοούμενο αν προτιμάτε τέλος πάντων, ας τον πούμε πνευματικό άνθρωπο. Που ζει την καθημερινή ζωή με κέφια και με στενοχώριες, με λύπες και χαρές. (…)». Και στο βιβλίο για τον αδελφό του ο ίδιος σημειώνει ότι γράφτηκε «με συναίσθηση χρέους προς τον αδερφό, αλλά και με τη σκέψη της ευθύνης προς την Ιστορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή