Η επιτροπή για τη Siemens καλεί τον κ. Στουρνάρα

Η επιτροπή για τη Siemens καλεί τον κ. Στουρνάρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, θα καλέσει εντός των επόμενων 15 ημερών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έπειτα από πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για την υπογραφή –ως τότε υπουργός Οικονομικών– του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens. Η λήψη της σχετικής απόφασης έγινε εν μέσω έντασης, κυρίως μεταξύ της κ. Κωνσταντοπούλου και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, στην οποία είχε κληθεί εκ νέου ο κ. Σ. Βαλυράκης, ως πρώην πρόεδρος εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση.

Αντίθετοι στην κλήση του διοικητή της ΤτΕ εμφανίστηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου και Γ. Τραγάκης, ενώ «παρών» δήλωσε ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι καθώς ο κ. Στουρνάρας, ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μετέχει των κρίσιμων, εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, θα έπρεπε να αποφευχθεί στην παρούσα φάση η κλήση του. «Ας προσκληθεί όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου απέρριψε τη σχετική επιχειρηματολογία, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να ακούσει η επιτροπή όσα έχει να πει ο κ. Στουρνάρας. Οπως, πάντως, φάνηκε από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας αντιμετωπίζεται περισσότερο ως πρόσωπο που πρέπει να απολογηθεί για πράξεις του, παρά ως μάρτυρας που θα «φωτίσει» μια ιδιαίτερη στιγμή της όλης υπόθεσης. «Ο κ. Στουρνάρας υπέγραψε εκπροθέσμως, ως μη όφειλε, μια ζημιογόνο συμφωνία. Να μας πει γιατί το έκανε, για να φύγει η βαριά σκιά. Να μας πει αν κάποιοι τον υποχρέωσαν να υπογράψει εκπρόθεσμα μια επαχθή για το κράτος συμφωνία», σημείωσε η κ. Νίνα Κασιμάτη. Λίγο μετά, η κ. Ραχήλ Μακρή τόνιζε: «Ο κ. Στουρνάρας οφείλει να απολογηθεί για την υπογραφή του και να αναλάβει ποινικές, αστικές και όποιες άλλες ευθύνες». Η κ. Κωνσταντοπούλου άφησε, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί για την ίδια υπόθεση και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, ενώ βουλευτές της Ν.Δ. επισήμαναν πως οι πρώτοι που θα έπρεπε να κληθούν είναι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης (ακούστηκε το όνομα του κ. Γ. Βαρουφάκη), που συνάπτουν νέες συμφωνίες με τη Siemens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή