«Τέλος του παιχνιδιού» για τη Χριστίνα

«Τέλος του παιχνιδιού» για τη Χριστίνα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την αδελφή του αποστέρησε του τίτλου ευγένειας που κατείχε, ο Ισπανός μονάρχης βασιλιάς Φίλιππος, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εικόνα του ισπανικού στέμματος, μια εικόνα που τα τελευταία χρόνια αμαυρώθηκε από πληθώρα οικονομικών σκανδάλων. Ειδικότερα, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αποστέρησε από την αδελφή του Ινφάντα-Χριστίνα τον τίτλο της δούκισσας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ο οποίος της είχε αποδοθεί από τον προηγούμενο μονάρχη της χώρας και πατέρα της, Χουάν Κάρλος, την ημέρα του γάμου της, το 1997, όταν παντρεύτηκε τον ολυμπιονίκη του χάντμπολ Ινάκι Ουρντανγκαρίν. Ο νεαρός αθλητής σήμερα κατηγορείται για φορολογική απάτη και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Νοοs. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, το ζεύγος των γαλαζοαίματων και 15 άλλα άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη για την οποία, ωστόσο, δεν έχει ορισθεί δικάσιμος. Σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι πρόκειται να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ακόμη, και παρά αυτήν την προσπάθεια κάθαρσης στον βασιλικό οίκο της Ισπανίας, οι μπελάδες για την οικογένεια δεν σταματούν εδώ. Ενα βιβλίο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες περιγράφει με λεπτομέρεια τα αίτια που οδήγησαν τον τέως βασιλέα της χώρας Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο του. Σύμφωνα με ειδικούς, η κυκλοφορία και μόνο του βιβλίου αποτελεί ένα σαφές σημάδι πως οι καιροί είναι χαλεποί για τους γαλαζοαίματους. Πριν από μερικά χρόνια, όταν η Ισπανία σεβόταν τους ηγεμόνες και τον θεσμό της μοναρχίας, δεν επρόκειτο να δει τα φώτα της δημοσιότητας κάτι τέτοιο. Η νέα έκδοση αποκαλύπτει το δεκαετές ειδύλλιο του τ. Ισπανού βασιλιά με τη Γερμανίδα ερωμένη του, το σκάνδαλο με το ταξίδι του για το κυνήγι ελεφάντων, τη δίκη της πριγκίπισσας Χριστίνας κ.ά.

«Τέλος του παιχνιδιού»

Το «Τέλος του παιχνιδιού», όπως τιτλοφορείται το νέο βιβλίο, κατάφερε να πουλήσει 25.000 αντίτυπα σε 24 ώρες. Η συγγραφέας, Αννα Ρομέρο, υποδεικνύει πώς ο φυσικώς εξασθενημένος μονάρχης περνούσε τις ημέρες του καθισμένος σε έναν καναπέ, παρακολουθώντας τηλεόραση, αφού τα τρία ενήλικα παιδιά του δεν τον επισκέπτονταν σχεδόν ποτέ. Στο βιβλίο των 424 σελίδων, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν πολλά για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον τελευταίο καιρό τη χώρα και στο οποίο εμπλέκεται η πριγκίπισσα Χριστίνα. Η Ρομέρο, η οποία παλιότερα ήταν ειδική δημοσιογράφος για τη βασιλική οικογένεια της εφημερίδας El Mundo, περιγράφει με λεπτομέρειες το τέλος του παιχνιδιού, τον τελευταίο καιρό της κυριαρχίας του Χουάν Κάρλος και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν άτομα του περιβάλλοντος του που ανησυχούσαν για τη ζημία που προκαλούσε στον θεσμό. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλεθ, ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Φελίξ Ρολντάν και ο εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας Ραφαέλ Σποτόρνο.

Στο στόχαστρο των ισπανικών ΜΜΕ

Πιέσεις δέχθηκε η συγγραφέας του βιβλίου «Το τέλος του παιχνιδιού», Αννα Ρομέρο, προκειμένου να μη δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του βιβλίου της. Η συγγραφέας, ωστόσο, παραδέχεται ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει ο κόσμος άγχος για τις συνέπειες που πιθανώς να έχει η δημοσιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων για την ισπανική βασιλική οικογένεια. «Η δημοκρατία στην Ισπανία», λέει χαρακτηριστικά η Ρομέρο, «παραμένει ένα έργο που εξελίσσεται» και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι τώρα ωριμάζουμε και είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να ανησυχούν για τις αποκαλύψεις που ενδέχεται να γίνουν μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου».

Αν και ο Χουάν Κάρλος σήμερα βρίσκεται αρκετά συχνά στο επίκεντρο ή καλύτερα στο στόχαστρο των ισπανικών ΜΜΕ, δεν έχουν σπάσει όλα τα ταμπού τα οποία αφορούσαν τη δημοσιογραφική αντιμετώπιση των μελών της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. «Ο σεβασμός για την ισπανική μοναρχία δεν εξαφανίστηκε», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος Φερνάντο Κάνο, ο οποίος καλύπτει τα ΜΜΕ. «Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίτσια εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή