Αποδόσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το δολάριο, στο οποίο αποτιμάται ο «μαύρος χρυσός», σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα. Με το ευρώ να υποχωρεί στο 1,1160 δολάρια, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες στα 59,90 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 63 δολάρια το βαρέλι. Είχαν προηγηθεί ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση και οι αμφιβολίες που εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή της για το κατά πόσον θα διατηρηθούν οι παράγοντες πίσω από την πρόσφατη αύξηση της ζήτησης, όπως, για παράδειγμα, ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, υπάρχουν «ενδείξεις επίμονα πλεονασματικής προσφοράς».

Σε πτώση οι τιμές του χρυσού

Συνέχισε να υποχωρεί η τιμή του χρυσού επί τρίτη συναπτή εβδομάδα, διολισθαίνοντας χθες στο 1.179 δολ. η ουγγιά. Η δημοσιοποίηση στοιχείων προς τα τέλη της εβδομάδας που έδειξαν βελτίωση του οικονομικού τοπίου στις ΗΠΑ ενέτεινε την υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και άρα του δολαρίου. Με την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, μειώνεται η ανάγκη ύπαρξης ενός επενδυτικού καταφυγίου. Σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου αποδυναμώνεται η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διότι κινείται αντίστροφα με την πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Ανασταλτικό ρόλο σε μια περαιτέρω πτώση της τιμής του χρυσού παίζει η μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση της ελληνικής κρίσης, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς. Πάντως, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρουσίασαν μεγάλη άνοδο τον Μάιο, αντανακλώντας ενίσχυση της κατανάλωσης. Μέσα στην εβδομάδα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,4%. Στις αρχές της εβδομάδας, τα περιουσιακά στοιχεία στα μεγαλύτερα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) χρυσού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Μικρή υποχώρηση παρουσίασαν οι αποδόσεις των εγχωρίων κρατικών ομολόγων τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σχεδόν ανύπαρκτη στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ), αφού οι όποιες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε διεθνείς πλατφόρμες. Το απόγευμα της Πέμπτης η τιμή του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στα 55,75λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να φθάνει στο 11,13%. Το μεσημέρι της Παρασκευής η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε ενισχυθεί ελαφρώς στο 11,25%. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου την Πέμπτη είχε κλείσει στα 69 λεπτά του ευρώ και η απόδοση στο 23,89%, ενώ χθες το μεσημέρι η απόδοση είχε κυμανθεί στο 24,80%. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 68 λεπτά του ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 16,67% και μία μέρα αργότερα η απόδοση είχε ανέλθει στο 16,90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή