Η επιβράδυνση φέρνει στην επιφάνεια τις αντιθέσεις των BRICS

Η επιβράδυνση φέρνει στην επιφάνεια τις αντιθέσεις των BRICS

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανομοιογένεια που χαρακτηρίζει την ομάδα των χωρών BRICS, την οποία έχουν επισημάνει επανειλημμένως οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζοντας το εγχείρημά τους καταδικασμένο, πρόκειται να αναδυθεί μέσα στο τρέχον και το επόμενο έτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Αναφερόμενος όχι μόνον στις BRICS αλλά γενικότερα στις αναδυόμενες στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός προεξοφλεί μεγάλες αποκλίσεις στους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Επισημαίνει, παράλληλα, πως πολλές αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους όταν αυτό είναι σε ξένο νόμισμα.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή οικονομικού μοντέλου στην Κίνα, ο ΟΟΣΑ προεξοφλεί περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας με τον τομέα των υπηρεσιών να επωμίζεται σημαντικότερο ρόλο, υποκαθιστώντας τις επενδύσεις και την αγορά ακινήτων ως κύριο μοχλό της οικονομίας. Στον αντίποδα προβλέπει πως θα βρεθούν άλλες αναδυόμενες οικονομίες με τη Ρωσία, που έχει πληγεί από το φθηνό πετρέλαιο και τις κυρώσεις της Δύσης, να ανακάμπτει σε θετικούς έστω και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016 όπως και τη Βραζιλία. Σταθερή προβλέπει πως θα παραμείνει η ανάπτυξη στην Ινδία τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος, ενώ θα επιταχυνθεί στην Ινδονησία το υπόλοιπο του 2015 και το 2016.

Επισημαίνει, πάντως, πως οι υποτιμήσεις των νομισμάτων πολλών εκ των αναδυόμενων οικονομιών έχουν αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους όταν αυτό είναι σε ξένο νόμισμα. Οπως υπογραμμίζει, τα τελευταία χρόνια πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε χρέος σε ξένο νόμισμα, αν και η έκθεσή τους αυτή είναι χαμηλότερη ως ποσοστό του ΑΕΠ τους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα προ της κρίσης των ασιατικών οικονομιών του 1997. Ιδιαιτέρως έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους σε ξένο νόμισμα πολλές επιχειρήσεις των αναδυόμενων οικονομιών αλλά δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης αυτού του χρέους για όσες επιχειρήσεις έχουν έσοδα σε ξένο νόμισμα όπως συμβαίνει συνήθως στις επιχειρήσεις όσων χωρών εξάγουν εμπορεύματα.

Πολλές από τις χώρες αυτές έχουν, όμως, πληγεί από τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, οπότε θα ενταθούν οι δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους αν οι επενδυτές επιχειρήσουν να αποφύγουν τη διακινδύνευση και αυξηθούν οι εκροές κεφαλαίων. Οπως, πάντως, επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, τον Απρίλιο συνεχίσθηκαν οι εισροές στις αναδυόμενες οικονομίες από επενδύσεις χαρτοφυλακίου. αν και η τάση αντιστράφηκε ελαφρώς τον Μάιο χωρίς να έχει παρατηρηθεί ουσιαστική διόρθωση στις αγορές μετοχών και χρέους των σημαντικότερων αναδυόμενων. Στην Κίνα ειδικότερα το χρηματιστήριο έχει σημειώσει συνολική άνοδο άνω του 30% από τις αρχές του έτους μετά τα κέρδη 60% με τα οποία έκλεισε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή