Γιουσέιν Μπολτ: «Θέλω να σπάσω το φράγμα των 19″»

Γιουσέιν Μπολτ: «Θέλω να σπάσω το φράγμα των 19″»

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχύτητά του έχει χαρακτηριστεί εξωπραγματική, ενώ ακόμα και οι πέτρες σε όλο τον πλανήτη γνωρίζουν το όνομα Γιουσέιν Μπολτ. Την αστραπή των ταρτάν τη λατρεύουν παντού και εκείνος λατρεύει την Ελλάδα. Επιλέγει τα νησιά μας ως προορισμό για διακοπές το 2017 όταν θα σταματήσει τον πρωταθλητισμό, και την «Κ» για να μιλήσει για τους στόχους του μέχρι τότε.

Η σχέση του Τζαμαϊκανού σπρίντερ με την Ελλάδα είναι παλιά. Εχει πάρει μέρος σε αγώνες στο Ρέθυμνο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Την τελευταία περίπτωση, όπως είχε δηλώσει στην «Κ» το 2011, δεν θέλει να τη θυμάται γιατί του χρωστούν χρήματα για τη συμμετοχή του.

Με το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου να πλησιάζει (22-30/8) και την αντίστροφη μέτρηση για το φινάλε της καριέρας του να έχει αρχίσει, αναζητήσαμε, εκ νέου, τον ταχύτερο άνθρωπο του κόσμου και εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας με ταχύτητα που δικαιολόγησε το προσωνύμιο «αστραπή».

«Στη χώρα σας έχω έρθει λίγες φορές, αλλά θυμάμαι καλά ότι είχα γίνει δεκτός με πολλή θέρμη. Και από ό,τι ακούω έχετε όμορφα νησιά τα οποία ελπίζω να εξερευνήσω όταν αποσυρθώ», ήταν τα πρώτα λόγια του.

– Θα αποχωρήσεις από την ενεργό δράση το 2017, τελικά;

– Ναι. Την έχω πάρει την απόφασή μου. Είναι οριστική.

– Σε συνέντευξη που μας παραχώρησες πριν από τέσσερα χρόνια, είχες πει ότι «θέλεις να γίνεις θρύλος». Τέσσερα χρόνια μετά, το έχεις πετύχει ή μένουν και κάποια άλλα που θέλεις να κάνεις ακόμη;

– Το αφήνω στους άλλους να κρίνουν τα επιτεύγματά μου και να αποφασίσουν τι είναι εκείνο που χρειάζεται για να θεωρηθεί κανείς θρύλος. Ο δικός μου στόχος τώρα είναι να υπερασπιστώ τους Ολυμπιακούς μου τίτλους στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

– Εκεί, θα σε δούμε και σε άλλα αγωνίσματα;

– Οχι. Θα εστιάσω μόνο στα 100, τα 200 και τα 4Χ100 μέτρα.

Το παγκόσμιο του Πεκίνου, που θα αρχίσει μία μέρα μετά τα 29α γενέθλιά του, αναμένεται συναρπαστικό στα σπριντ. Οι, μέχρι τώρα, επιδόσεις των βασικών αντιπάλων του Γιουσέιν Μπολτ εντυπωσιάζουν και πολλοί αναρωτιούνται μήπως το αγόρι από το Κόξιθ της Τζαμάικας χάσει τα πρωτεία και η «αστραπή» δεν φωτίσει το στάδιο «φωλιά του πουλιού». Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να διατηρήσει τα κεκτημένα: «Σκοπεύω να υπερασπιστώ τους τίτλους που κατέκτησα στη Μόσχα, το 2013».

– Πολλοί συναθλητές σου έχουν πετύχει καλούς χρόνους στα αγωνίσματα που διακρίνεσαι. Τους θεωρείς απειλή για τους τίτλους σου στο Πεκίνο;

– Στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα υπάρχουν άλλοι επτά δρομείς κι εγώ παίρνω σοβαρά τον καθένα από αυτούς, αφού συνιστούν απειλή για τους στόχους μου.

– Πιστεύεις ότι μπορείς να κατεβάσεις και άλλο τα παγκόσμια ρεκόρ;

– Δεν λέω όχι στα παγκόσμια ρεκόρ. Βασικός και αρχικός στόχος, όμως, σε κάθε σπουδαία διοργάνωση είναι η πρωτιά. Παρά ταύτα θα ήταν καλό αν μπορέσω να τρέξω κάτω από τα 19 δευτερόλεπτα τα 200 μέτρα πριν αποσυρθώ από την ενεργό δράση.

– Θεωρείς τα 19 δευτερόλεπτα ως το σημείο αναφοράς που πρέπει να περάσεις στα 200 μέτρα;

– Ναι. Και, μάλιστα, αποτελεί έναν από τους μεγάλους στόχους μου διότι κανένας μέχρι τώρα δεν το έχει καταφέρει.

– Πιστεύεις ότι η Τζαμάικα απειλείται από άλλες χώρες στα σπριντ;

– Πάντα υπάρχουν δυνατοί σπρίντερ από διάφορα μέρη του κόσμου.

Λακωνικός και γρήγορος στις απαντήσεις του ο Γιουσέιν Μπολτ σε ό,τι αφορά τον στίβο, αλλά όταν του αναφέρουμε τα πρώτα του χρόνια στην Τζαμάικα, τότε που έκοβε φρούτα από τα δέντρα για να χορτάσει την πείνα του και κουβαλούσε νερό με δοχεία στο σπίτι των γονιών του, οι αναμνήσεις τον πλημμυρίζουν, η φωνή του χρωματίζεται. Θυμάται ότι την πρώτη φορά για να τον πείσει ο προπονητής του σχολείου του να αγωνιστεί στον στίβο τον δελέασε με ένα πακέτο φαγητό. Τόσα χρόνια και ύστερα από τόσους τίτλους και χρήματα, ποιο είναι το δέλεαρ που τον ωθεί να κόψει πρώτος το νήμα; Η απάντησή του, ξαφνιάζει. «Ο προπονητής μου, μού είπε προσφάτως ότι οφείλω να προστατεύσω τα επιτεύγματα και την υστεροφημία μου κάθε φορά που πατώ το ταρτάν. Αυτό είναι ένα καλό κίνητρο. Εχω θέσει συγκεκριμένα στάνταρ για τον εαυτό μου και πάντα προσπαθώ να τα φτάσω», τονίζει.

– Τι σε στενοχωρεί περισσότερο στον παγκόσμιο αθλητισμό;

– Οι άνθρωποι που εξαπατούν.

– Από αυτά που έχεις δει τόσα χρόνια στους στίβους, υπάρχει υψηλός πρωταθλητισμός χωρίς απαγορευμένες ουσίες;

– Φυσικά! Εγώ βρίσκομαι στην κορυφή και δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες, ωστόσο ο αθλητισμός, όπως και η κοινωνία, θα έχει πάντα θέματα…

– Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον παγκόσμιο στίβο;

– Παρατηρώ ότι κάποια μίτινγκ έχουν εξαφανισθεί από το πρόγραμμα. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να είναι θετικό. Δείχνει ότι η κρίση έχει εισέλθει και στα σπορ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Γιουσέιν Μπολτ απείχε από τους αγώνες. Εκανε προπονήσεις αλλά αφιέρωσε χρόνο και στα άλλα ενδιαφέροντά του. Ποια είναι αυτά; «Αγαπώ τη μουσική, αγαπώ τις γυναίκες», μας απαντάει. Μπορεί οι γυναίκες και η μουσική να τον χαλαρώνουν από τον στίβο, όταν όμως του αναφέρουμε την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανταποκρίνεται αμέσως. Τον προκαλούμε, ρωτώντας τον, εάν θα χρησίμευε στον, προπονητή, Λούις Φαν Χάαλ, ένας ψηλός Τζαμαϊκανός με γρήγορο τρέξιμο. «Περιμένω την κλήση του», μας λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή