Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Αποχώρησε η ελληνική ομάδα

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Αποχώρησε η ελληνική ομάδα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχώρησε η ελληνική ομάδα την Κυριακή το απόγευμα από την διαπραγμάτευση, επιστρέφοντας στην Αθήνα το βράδυ, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι συνομιλίες δεν ήταν επιτυχείς και οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς ήταν ελλιπείς. 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο Η ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε το Σάββατο χωρίς προτάσεις ενώ την Κυριακή με μία μικρή επεξηγηματική πρόταση που δεν τεκμηρίωνε κάποια θέση. 

Παρότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν ευοδόθηκαν, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην πρόταση των ελληνικών αρχών και στις κοινές προτάσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ύψους 0,5 -1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων ετησίως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν. 

Επιπρόσθετα, η ίδια πηγή σημειώνει οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς και «πάνω σε αυτήν την βάση, επιπλέον συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στο Eurogroup».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στο Eurogroup  της Πέμπτης θα είναι πολύ μικρά τα περιθώρια της συζήτησης καθώς δεν θα έχουν πολλά να συζητήσουν αλλά σίγουρα το κλίμα θα είναι πολύ βαρύ. «Ετοιμαζόμαστε για Ρίγα ΙΙ» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» θέλοντας να περιγράψει το αρνητικό κλίμα με το οποίο θα υποδεχτούν το υπουργό οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. 

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο πλέον σε ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η εμμονή της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο όταν για τους περασμένους μήνες από τους εκπροσώπους στη Κομισιόν μέχρι την Καγκελάριο Μερκέλ, τον Πρόεδρο Όλαντ στον ίδιο κ. Τσίπρα ξεκαθαρίζουν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει  πρώτα να περάσει από τεχνική συμφωνία. 

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  Κομισιόν αυτό  το Σαββατοκύριακο εξάντλησε  και το τελευταίο χιλιοστό που είχε στο πολιτικό περιθώριο για να δημιουργήσει συνθήκες που θα επέτρεπαν στο ΔΝΤ να επιστρέψει στους τρεις θεσμούς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Χθες ήρθε η ελληνική   πλευρά με ελλιπείς προτάσεις και σήμερα ενώ αναμένονταν να φέρει τις προτάσεις πιο τεκμηριωμένες και πιο αναλυτικές κάτι το όποιο δεν έγινε. 

Έτσι πάμε στο  Eurogroup την Πέμπτη που εκεί μπορεί  να γίνει περαιτέρω συζήτηση αν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν στην «Κ»  ότι τι συζήτηση μπορεί να γίνει αν δεν έχουν φέρει προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν ο Γιουνκέρ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Σημαντική ημερομηνία είναι και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη όπου το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω «κούρεμα» στην αξία των εχέγγυων (collateral) των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανό πλέον χωρίς συμφωνία στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή