ΔΝΤ: Μικρότερο πλεόνασμα απαιτεί «κούρεμα» χρέους

ΔΝΤ: Μικρότερο πλεόνασμα απαιτεί «κούρεμα» χρέους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 1% του ΑΕΠ θα απαιτήσει «κούρεμα» του χρέους, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ – σ.σ. κάτι που οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλείσει. Μάλιστα, τονίζει ότι η υπάρχουσα πρόταση των τριών θεσμών θα χρειαστεί ήδη επιπλέον χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του χρέους. Οπως γράφει στο μπλογκ του ΔΝΤ, «οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους, επαρκή ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του, η οποία μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω μιας μεγάλης παράτασης των λήξεων του χρέους με χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα ή στο μέλλον, θα χρειαζόταν πιθανότατα “κούρεμα”».

Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο, για να υπάρξει «αποτελεσματική και αξιόπιστη» συμφωνία, υπάρχει μία ακόμη προϋπόθεση: η κυβέρνηση να προσφέρει «πραγματικά αξιόπιστα» μέτρα για να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα –κάτι για το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ότι χρειάζεται η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και η περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ– και να δείξει τη δέσμευσή της στις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μπλανσάρ τονίζει ότι η πρόταση των θεσμών ήδη έχει χαλαρώσει τις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε εναλλακτικούς τρόπους σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό. Ωστόσο, τονίζει ότι οι εναλλακτικές «θα πρέπει να βγάζουν νόημα και να αποδίδουν τη ζητούμενη δημοσιονομική προσαρμογή». Μπορεί οι Ελληνες να ψήφισαν ότι δεν θέλουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, λέει, ωστόσο το ΔΝΤ τις θεωρεί απαραίτητες. Οσο πιο αργές οι μεταρρυθμίσεις, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους, όπου επαναλαμβάνει ότι υπάρχει «ένα ξεκάθαρο όριο στο τι είναι πρόθυμοι να κάνουν οι πιστωτές».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ένα απλό ερώτημα: Πόση προσαρμογή πρέπει να γίνει από την Ελλάδα, και πόση από τους επίσημους πιστωτές;». Οπως εκτιμά, «λόγω οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων», οι προηγούμενοι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και 4% το 2016 δεν είναι εφικτοί. Οσο πιο χαμηλό το πλεόνασμα, εξηγεί, τόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι η προσαρμογή. Ωστόσο, τονίζει ότι «όπως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, έτσι υπάρχουν όρια στο πόσα θέλουν και ρεαλιστικά μπορούν να προσφέρουν οι επίσημοι πιστωτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή