Στιγμές Αίγινας

9' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή θα έπρεπε να είναι όπως μία μέρα στο κοντινότερο νησί του Αργοσαρωνικού. Ας την απολαύσουμε!

«Αίγινα» λες και πιάνεις συζήτηση. Ολοι έχουν μια ιστορία στο μυαλό τους. Οι παλιοί πήγαιναν στα ’70s στην Αγία Μαρίνα: «Στο κλαμπ του Ζορμπά ήμασταν κάθε βράδυ, δεν τα πρόλαβες εσύ αυτά». Οι νεότεροι έχουν έρθει μονοήμερη με το σχολείο ή έχει σπίτι κάποιος φίλος τους: «Ξέρεις τον Νίκο τον Χαλδαίο;». Χαλδαίος, Μπέσης, Γκαρής, Γρυπαίος, Μπήτρος, Χατζίνας. Σίγουρα θα ξέρετε κι εσείς έναν.

Τη λένε «φιστικονήσι» για τον γνωστό ΠΟΠ καρπό και «Μύκονο της Αριστεράς» μετά τη νέα κυβέρνηση. Τώρα έγινε της μόδας. Οι ντόπιοι κοκορεύονται ότι έχει έρθει στην ταβέρνα τους ο Βαρουφάκης, ταξίδευαν μαζί στο flying με τον Τάκη Σπυριδάκη ή έχουν γειτόνισσα τη Σμαράγδα Καρύδη. Σε ένα σαρανταπεντάλεπτο με το δελφίνι, επίσης, τα παράνομα ζευγαράκια βρίσκουν σούπερ κρυψώνα.

Στην πραγματικότητα, μπορείς να περάσεις πολλές διαφορετικές διακοπές στην Αίγινα. Το κοινό της είναι ετερόκλητο, αν και το γλυκό, αιγινήτικο φως συνήθιζε να εμπνέει καλλιτέχνες. Ζωγράφους, γλύπτες και λογοτέχνες «τράβαγε» από παλιά το νησί. Από τον Νίκο Καζαντζάκη, που έγραψε στην Αίγινα την «Οδύσσεια», τον Κώστα Βάρναλη που εμπνεύστηκε «Το φως που καίει», τον Νίκο Νικολάου, τον Χρήστο Καπράλο, τον Φώτη Κόντογλου, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Μόραλη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, μέχρι την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, που έρχονται ακόμη και σήμερα.

Με το που κατέβεις απ’ το πλοίο, το μάτι σου θα πέσει στο κτίριο Βογιατζή. Ενα διατηρητέο νεοκλασικό σπίτι-σήμα κατατεθέν του νησιού. Η αρχιτεκτονική της Αίγινας, ωστόσο, είναι πολυσυλλεκτική. Θα βρεις το νεοκλασικό, το λαϊκό νησιώτικο σπίτι, το πελοποννησιακό αλλά και το αιγινήτικο, όπως χαρακτηρίζεται το στενόμακρο κτίσμα που συχνά περιβάλλεται από ένα οικόπεδο. Οι Αιγινήτες χρησιμοποιούν αρκετά ζωηρά χρώματα, ενδιαφέρον έχουν οι τοιχογραφίες σε κάποια παλιά αρχοντικά και οι ξύλινες αυλόπορτες, που μπορείς να δεις κυρίως στο λιμάνι: ψηλές και όμορφες, σε έντονες αποχρώσεις, πάντα έτοιμες να υποδεχτούν τον κύριο του σπιτιού.

Συνεχίζεις να περπατάς στο λιμάνι, ψωνίζεις μισό κιλό φιστίκια από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών και πας προς τις περιβόητες άμαξες. Ζήτα βόλτα με τον Στέλιο. Τον ξέρουν όλοι, είναι ο πιο παλιός στην πιάτσα, γεννήθηκε μέσα στα άλογα και αυτή είναι η οικογένειά του. «Εχω άλογο στο στάβλο από 5 μηνών και έχει πάει τώρα 30 χρονών. Ο γιος του είναι 27», μου λέει ενώ χαϊδεύει ένα καινούργιο αλογάκι, τη Λεϊλά. Η καθιερωμένη βόλτα ξεκινάει απ’ το λιμάνι, η άμαξα πηγαίνει μέχρι τον κάμπο με τις φιστικιές, λίγο μετά το γήπεδο για όσους ξέρουν, στη συνέχεια κατεβαίνει παραλιακά από ένα δρόμο με παλιά αρχοντικά, περνάει απ’ το Ναό του Απόλλωνα και γυρίζει. Διαρκεί περίπου 20΄, κοστίζει 15 ευρώ και μία άμαξα χωράει τέσσερα άτομα.

Πριν από το μεσημεριανό πήγαινε για καφέ στον Μοίρα: παραδοσιακό καφενείο στο κέντρο της παραλίας, όπου μπορείς να δεις ποιητές και λογοτέχνες να παίζουν τάβλι με «μισότρελους του χωριού», που όλοι ξέρουν τα πάντα και τίποτα γι’ αυτούς, τέως μπον βιβέρ εξηντάρηδες που μαζεύονται για τσίπουρα και συνωστίζονται με λυκειόπαιδα που καπνίζουν στριφτά και λένε αστεία, παρέες καθηγητών που είναι στο νησί με μετάθεση και καλλιτέχνες που κάθονται μόνο με τα σκυλιά τους. Ο κ. Κώστας Μοίρας, που είναι σήμερα 83 ετών, έχει αναλάβει το καφενείο από το ’53. Πριν, ο πατέρας του το είχε μπακάλικο. «Οταν πέθανε και έκλεισε, τρώγαμε μία ολόκληρη βδομάδα φακές. Μετά, τα αδέρφια το κάναμε καφενείο, με κονιακάκι, αφεψήματα και ελληνικό καφέ», λέει ο κ. Μοίρας, που ψήνει καφέ εδώ και 60 χρόνια, οι παλιοί του πελάτες τον επισκέπτονται ακόμα και θυμάται πάντα πώς τον πίνει ο καθένας. Οταν φτάσεις σ’ αυτόν τον υπέροχο καφενέ, λοιπόν, που σήμερα θα λέγαμε «καλτ», θα στείλεις την παρέα σου απέναντι, να πάρει φρούτα από το ψαροκάικο της Νεκταρίας, και θα κάτσεις σ’ ένα τραπέζι μόνος σου. Θα φωνάξεις τον Μιχάλη, θα του πεις να σου φέρει πορτοκαλάδα ή ελληνικό καφέ, που εδώ κάνουν κάτω από 2 ευρώ, και θα παρακολουθήσεις την περατζάδα της παραλίας ακούγοντας τις πιο απροσδόκητες στιχομυθίες της ζωής σου.

Δίπλα θα δεις την ψαραγορά. Ζήτα κάτι «σπαρταριστό» από την κυρία Γιάννα, που είναι εκεί από 9 χρονών και παραλαμβάνει κάθε μέρα από τα καΐκια του νησιού πολλά κιλά κατσούλες, χταποδάκια, κουτσομούρες, καλαμαράκια και άλλα φρέσκα. «Τώρα έχει πέσει η αγορά, παλιά ζούσαμε με το ψάρι γιατί ήταν και φθηνό. Τη σαρδέλα την τρώγανε οι γύφτοι. Και τώρα έχει 8 ευρώ. Ανακαλύψαμε τα ω3 και γίνανε της μόδας».

Εχε το νου σου και στη λοταρία. Κάθε μέρα ένα καρότσι γυρνάει στην παραλία, ο κόσμος αγοράζει λαχνούς και μέχρι το μεσημέρι κάποιος έχει κερδίσει ένα καφάσι ψάρια. Πήγαινέ τα να σ’ τα ψήσουν στον Γελαδάκη, την παλιά, μερακλίδικη ταβέρνα που βρίσκεται ακριβώς πίσω. Για άλλες ψαροκαταστάσεις, και όχι μόνο, η Πέρδικα είναι ένα χωριό 9 χλμ. μακριά απ’ το λιμάνι, γραφικό, με πολλά ωραία ταβερνάκια-εγγύηση που βλέπουν θάλασσα. Χταποδάκι ψητό στα κάρβουνα, φέτα με μέλι και σουσάμι, ψαράκι-όνειρο, εννοείται, και άλλα πολλά καλούδια που σερβίρονται ζεστά.

Το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα στην Αίγινα μπορείς να το δεις σχεδόν από παντού. Είναι άλλοτε βαθύ πορτοκαλοκόκκινο και άλλοτε ροζ γρανιτένιο και δίνει στην ατμόσφαιρα ένα ινσταγκραμικό εφέ. Η Σαντορίνη πρέπει να ζηλεύει. Το καλύτερο σημείο για να το παρακολουθήσεις είναι ο Ελαιώνας. Στους πρόποδες του Oρους, σε μια αχανή έκταση, όπου το μόνο που υπάρχει είναι υπεραιωνόβιες ελιές, τρεις βοσκοί και ένα εκκλησάκι, θα βρεις το γιν και το γιανγκ σου. Εδώ έκανε και ο διάσημος γαλλικός οίκος Hermès την καμπάνια του για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012, χωρίς όμως να κάνει τον Ελαιώνα πασίγνωστο. Παραμένει μυστικό για μυημένους. «Καλά, πώς τα βρίσκουν τα σκυλιά με τα κατσίκια στο ίδιο μαντρί;» ρωτάω τον πρώτο βοσκό που συναντάω. «Aνθρωπος με άνθρωπο δεν μπορεί να τα βρει. Αυτά, κοίτα, τα βρίσκουνε», απαντά. Περπατάς και νιώθεις ελεύθερος, οι ελιές απλώνονται εδώ κι εκεί. Μοιάζουν με γλυπτά. Κάποιες με ανθρώπινα κορμιά σε χορευτικές φιγούρες. Δυο-τρεις είναι με διαφορά μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες. Ο κορμός τους έχει ανοίξει και χωράς να μπεις μέσα τους ολόκληρος. Πόσες εκφράσεις μπορεί να πάρει η φύση…

Για όσους δεν το ξέρουν, η «τσίμπλα στο μάτι του Πειραιά», όπως αποκαλούσαν την Αίγινα οι Αθηναίοι κατά τους Περσικούς Πολέμους, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Προς τιμήν του τα παλιά νεοκλασικά κτίρια που ανεγέρθηκαν τότε για να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες ή ιδρύματα λέγονται μέχρι σήμερα καποδιστριακά. Πολιτιστικά, η Αίγινα είναι αρκετά πλούσια. Ο Ναός της Αφαίας δεν προσελκύει μόνο αρχαιολάτρεις. Η μυθολογία λέει ότι χτίστηκε προς τιμήν της Βριτομάρτιδος, κόρης του Δία και της Κάρμης, που έγινε «άφαντη» για να ξεφύγει από τον Μίνωα που την είχε ερωτευτεί. Από την πανέμορφη κορυφή μέσα στο πράσινο μπορείς να μυρίσεις θάλασσα και πεύκο. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείς να δεις μάλιστα το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη, που σχηματίζουν μαζί με την Αφαία το ιερό ισοσκελές τρίγωνο. Κοντά στο λιμάνι, ο αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας, το Μουσείο Καπράλου στα Πλακάκια, το Λαογραφικό Μουσείο και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου αξίζουν μια επίσκεψη.

Υπολογισμένο απ’ το κέντρο, το λιμάνι του Πειραιά είναι περίπου μία ώρα με συγκοινωνίες και 20 λεπτά με μισή ώρα με αμάξι. Πύλη Ε8. Εισιτήρια από 8 ευρώ με το ferry boat και 13,5 ευρώ με το δελφίνι το άτομο. Πιάσε θέση στο κατάστρωμα. Δες τον Πειραιά να απομακρύνεται. Σχεδόν ψυχοθεραπεία. Ασε όλες σου τις έγνοιες στην Αθήνα. Θα τις ξαναβρείς απαράλλαχτες μόλις γυρίσεις. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου ένα κουλούρι. Οι γλάροι θα σε ακολουθήσουν μέχρι το νησί… Ο Μιχάλης στον Μοίρα έχει βγάλει τα νεράκια ήδη. Τι να κεράσουμε;

Διαμονή

Αιγινήτικο Αρχοντικό (Τ/22970-24.968, www.aeginitikoarchontiko.gr). Ομορφος, παραδοσιακός ξενώνας στο κέντρο του νησιού, με περίτεχνα ταβάνια και ζεστό περιβάλλον. Σπιτικά, πεντανόστιμα πρωινά από τα χεράκια της κυρίας Ρένας.

Πανσιόν Ηλέκτρα (Τ/22970-26.715, 24.826, www.aegina-electra.gr). Καθαρά, φροντισμένα δωμάτια με αιγαιοπελαγίτικη αισθητική. Τόσο κοντά και τόσο μακριά από το κέντρο του νησιού, ώστε να ακούς τα τζιτζίκια αλλά σε δυο λεπτά να μπορείς να βρεθείς ανάμεσα στα ταβερνάκια του λιμανιού.

Moondy Bay (Τ/22970-61.146, hotelmoondybay.eu). Ταξίδι στα αναλογικά ’70s. Περιοχή Αιγινήτισσα. Καταπράσινο συγκρότημα πάνω στη θάλασσα, κυρίως για οικογενειακές διακοπές. Πισίνα με θαλασσινό νερό και ξαπλώστρες χωρίς χρέωση.

Ιριδες (22970-52.215, 6937-129.896, www.irides.gr). Δωμάτια με θέα στη θάλασσα, πέργκολες, κήποι και πισίνα με θαλασσινό νερό, 30 μ. από την παραλία, στο χωριό Σουβάλα. Συχνά οργανώνονται δραστηριότητες όπως ιππασία, πεζοπορία, εργαστήρια μαγειρικής κ.ά.

Artemis Rooms (Τ/22970-32.677). Στην ήσυχη, καταπράσινη Αγία Μαρίνα, 3 χλμ. από το Ναό της Αφαίας. Δωρεάν ποδήλατα θαλάσσης και κανό. Ωραίες παραλίες πολύ κοντά.

Antzi Studios (Τ/22970-61.233, www.antzistudios.gr). Φιλόξενο ξενοδοχείο στο ήσυχο ψαροχώρι Πέρδικα, με όμορφη πισίνα και νόστιμο πρωινό. Στα συν, τα πιάτα με τοπικά προϊόντα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Σκοτάδης (Τ/ 22970-24.014) Παλιά και καλή ψαροταβέρνα πάνω στο λιμάνι. Στα best seller το βραστό, μαριναρισμένο χταποδάκι και τα κριθαρότα.

Τσίας (Τ/6974-552.251). Μεζέδες και ουζάκι με θέα τα ψαροκάικα του λιμανιού.

Μπάμπης (Τ/22970-23.594). Μίνιμαλ, ρομαντικό ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα. Πόδια στην άμμο, νόστιμοι ψαρομεζέδες στο τραπέζι.

Λοκάντα (Τ/22970-22.500). Ομορφη, πράσινη αυλή και μεσογειακά πιάτα μέσα στα σοκάκια του νησιού

Μπακαλόγατος (Τ/22975-00.501). Αυθεντικό θεσσαλικό τσίπουρο και ωραίοι μεζέδες σε αυλή με βουκαμβίλιες.

Καβουρόπετρα (Τ/22970-23.001). Τηγανητές κατσούλες και πεντανόστιμες σαλάτες στο δρόμο προς Σουβάλα.

Νόντας (Τ/22970-61.233). Για γαριδομακαρονάδα και άλλα ολόφρεσκα ψαρικά μπροστά στο λιμανάκι της Πέρδικας.

Βατζούλιας (Τ/22970-22.711). Γνωστό στέκι στους Αγ. Ασωμάτους για καταπληκτικά μαγειρευτά. Παράγγειλε κόκορα με χοντρό μακαρόνι.

Για καφέ/ποτό

Αιάκειον (Τ/22970-22.249). Παλιό, καλό και φημισμένο ζαχαροπλαστείο πάνω στο λιμάνι. Πάστες, αμυγδαλωτά και «φιστικάτα».

Ποσειδώνιο (Τ/22970-26.667). Παραδοσιακό καφενείο για να φας τους καλύτερους λουκουμάδες της ζωής σου. Κλασικοί με μέλι και κανέλα. Αν θες, βάζεις και παγωτό ή σιρόπι σοκολάτας.

Ρέμβη (Τ/22970-28.605). Φερ φορζέ μπροστά στην παραλία, ωραία σνακ, καφέδες και signature cocktails. Προσελκύει όλες τις ηλικίες πρωί και βράδυ.

Βαρτάν (Τ/6946-701.331). Λιλιπούτειο, πέτρινο καφέ-μπαρ με vintage-μπαρόκ στυλ στο πιο γραφικό σοκάκι του νησιού. Οσοι δεν χωράνε πίνουν ρακόμελα έξω.

Inn On The Beach (Τ/22970-25.116). Exotic κοκτεϊλάδικο, με φοίνικες, μαξιλάρες και house μουσικές. Καφέδες, γλυκά και ποτά άφθονα και πάντα καλοφτιαγμένα.

Κολύμπι

Αύρα: Οργανωμένη παραλία στο λιμάνι, κάτω από το Ναό του Απόλλωνα, με τα απαραίτητα κομφόρ (ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ.) για να κολυμπήσεις χωρίς να χρειαστείς αμάξι.

Aeginitissa Beach Bar: Κοσμοπολίτικο beach bar στην ομώνυμη περιοχή, με mojito φιστίκι, αυτοσχέδιο χώρο με δίχτυ για ρακέτες, (συνήθως) δυνατή μουσική και εξωτικό μενού.

Μαραθώνας Α’: Σειρά εστιατορίων με τραπέζια και ξαπλώστρες πάνω στη θάλασσα. Safe, τέλειο μέρος για να λιάζεσαι ενώ τσιμπάς κεφτέδες και το πιτσιρίκι σου παίζει στην άμμο.

Σαρπά: Δυσπρόσιτο σχετικά μέρος με το αμάξι, στην Πέρδικα. Τα πράσινα, πεντακάθαρα νερά, ωστόσο, θα σε ανταμείψουν.

Κλίμα: Κρυμμένος παράδεισος προς Πέρδικα, με πεντακάθαρα νερά, νεολαία και χοιρινά καλαμάκια που σερβίρονται στην ξαπλώστρα.

AEGINA AGENDA

Αύγουστος στο 10ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ

«Θέλουμε ο κόσμος να αισθανθεί την ευδαιμονία της μουσικής με τη συμμετοχή της υπέροχης φύσης της Αίγινας. Επιμένουμε στην ομορφιά και στην καλή διάθεση», λέει η μεγάλη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου για το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του οποίου είναι δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια. Για τα δέκα χρόνια του σημαντικού μουσικού θεσμού, που φιλοξενεί πάντα κορυφαίους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, προβλέπεται μεγάλη ποικιλία. Το φεστιβάλ θα ανοίξει τη 1/8 ο Μάριος Φραγκούλης με συνοδεία πιάνου από τον Θωμά Κοντογιώργη, ενώ η τελευταία συναυλία θα είναι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην παραλία της Αύρας, στις 29/8. Το πρόγραμμα περιέχει ακόμα κονσέρτα με μουσική δωματίου, όπερες και οπερέτες, solo piano, μαντολινάτα, βραδιές αφιερωμένες στους Ελληνες συνθέτες και άλλα πολλά, που θα παρακολουθήσουμε με όλες μας τις αισθήσεις σε δεκαεννιά συναυλίες κάτω από τον αυγουστιάτικο ουρανό της Αίγινας. Ποικιλία τόσο στη μουσική όσο και στο «background» θα έχουμε φέτος, μια και συναυλίες θα γίνουν και σ’ άλλα μέρη του νησιού, όπως στην Πέρδικα, στην Κυψέλη, στο Ναό της Αφαίας, στην Παχειά Ράχη και στην Παλαιοχώρα. Θα είμαστε όλοι εκεί!

BE THERE: 7ο Fistiki Fest

Μέσα σε ένα τετραήμερο του Σεπτέμβρη (17-20/9), στη μεγάλη γιορτή του φιστικιού, προβλέπεται για άλλη μία χρονιά κοσμοσυρροή. Το νησί στολίζεται με λευκά κιόσκια σε όλο το μήκος του λιμανιού, απ’ όπου μπορείς να ψωνίσεις γλυκά, ενθύμια, κοσμήματα και δώρα με υλικό τον διάσημο ΠΟΠ καρπό. Εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, άφθονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή