Τέχνη στην Ύδρα (και φέτος το καλοκαίρι)

Τέχνη στην Ύδρα (και φέτος το καλοκαίρι)

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταχυολογούμε τα πολιτιστικά γεγονότα του αγαπημένου νησιού του Αργοσαρωνικού.

 Η Υδρα πάντα αγαπούσε την τέχνη! Και ακόμη περισσότερο ίσως την αρχιτεκτονική, τη δική της αρχιτεκτονική, όπως το αρχοντικό των Οικονόμου-Βούλγαρη και αυτό του Τομπάζη, που σήμερα ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών, που μας υποδέχονται στα αριστερά του λιμανιού της. Τα βράχια της Σπηλιάς και της Υδρονέτας δίπλα τους είναι ιδανικά για μια πρώτη βουτιά.

Περπατώντας συναντάς τις παραλίες της, το Βλυχό, τον Παλαμιδά, τον Μώλο, και πίσω τους δάση με πεύκα. Με το καραβάκι φτάνεις στο Μπίστι και στον Αγιο Νικόλαο κι εκεί μπορείς να μείνεις όλη μέρα αγκαλιά με το μυθιστόρημα της Καραπάνου «Ο υπνοβάτης», που μιλάει μέσα από το λογοτεχνικό παιχνίδι για το νησί. Αν προτιμάς δοκίμια και ιστορίες, παίρνεις μαζί σου τη συλλογή «Λόγος για την Υδρα» των εκδόσεων Καστανιώτη.

Από το νησί είχε καταγωγή ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, για τον οποίο «η Υδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια». Οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Περικλής Βυζάντιος και Ντίνος Βυζάντιος είναι παιδιά της και έργα τους εκτίθενται μόνιμα στην ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη. Από εδώ κατάγεται και ο Παναγιώτης Τέτσης, που εκθέτει συχνά στο νησί.

Ιδιαίτερα προς τα τέλη του ’50 υπήρξε αγαπημένος προορισμός καλλιτεχνών και διανοουμένων. Το άψογο σκηνικό της διάλεξε ο Μιχάλης Κακογιάννης για να γυρίσει «Το κορίτσι με τα μαύρα» με την Ελλη Λαμπέτη. Η «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν και ιδιαίτερα «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν ταξίδεψαν τα τοπία της σε Ευρώπη και Αμερική, απογειώνοντας τον κοσμικό χαρακτήρα της τη δεκαετία του ’60. Το ασπρόμαυρο λεύκωμα της θρυλικής τότε Λαγουδέρας έχει καταγράψει τις μεγάλες αστείρευτες νύχτες της. Μας περιμένει να το ξεφυλλίσουμε στον ίδιο χώρο όπου σήμερα λειτουργεί ο Ομιλος. Ενας από τους επώνυμους πιστούς της ήταν για πολλά χρόνια ο Λέοναρντ Κοέν – μάλιστα, χθες άνοιξαν τα Μιαούλεια με μια εκδήλωση προς τιμήν του.  

Η Υδρα πρόθυμα θα σε δεχτεί όταν ξαφνικά θελήσεις να φύγεις για ένα Σαββατοκύριακο και άνετα θα σε κρατήσει στην ησυχία των καθημερινών της. Συνεχίζει να εμπνέει και να ελκύει καλλιτέχνες. Κάποιοι φιλοξενούνται στα ψηλοτάβανα δωμάτια του παραρτήματος της Καλών Τεχνών, παλεύοντας με το χρώμα και τους όγκους της πάνω σε καμβάδες. Αλλοι έρχονται να εκθέσουν, να εκτεθούν και να προσθέσουν σύγχρονες προσεγγίσεις στις επιλογές της. Ακολουθεί το φετινό πολιτιστικό ημερολόγιο της Υδρας.

ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ

Πιστή στο ένδοξο παρελθόν της, η Υδρα γιορτάζει και φέτος τα Μιαούλεια, για να τιμήσει τη δράση του Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στην Επανάσταση του ’21. Ο Ανδρέας Βώκος, όπως ήταν το όνομά του, πρωτοστάτησε στον αγώνα και μαζί με τους μαχητές του πυρπόλησαν μια τουρκική φρεγάτα.

Οπως κάθε χρόνο, ένα στεφάνι θα πέσει στη θάλασσα, θα ακουστούν χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί, ο Εθνικός Υμνος και πυροτεχνήματα, θα γίνει αναπαράσταση της ναυμαχίας του Γέροντα και τελικά θα καεί στη θάλασσα, όπως κάθε χρόνο, ομοίωμα της τουρκικής ναυαρχίδας.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα που συνοδεύει τη γιορτή συμμετέχουν τα παιδιά του νησιού με χορευτικές και μουσικές παραστάσεις. Εχουν σχεδιαστεί δρώμενα όπως το παιχνίδι στο λιμάνι, που θα κατευθύνει η ομάδα ακροβατών ζογκλέρ Cirko Cachivache, η οποία επίσης θα παρουσιάσει την παράσταση «3D». Το πρόγραμμα περιέχει επιπλέον ημερίδα με θέμα τις «Σύγχρονες ελληνοτουρκικές σχέσεις», συναυλία του Παντελή Θαλασσινού, έκθεση της ομάδας εικαστικών Art Selected Works με τίτλο «Θαλάσσιες υπερβατικές διαδρομές» και άλλα.

> Ανάμεσα στις αμέτρητες ιστοσελίδες που επιμένει να διατηρεί ο Δήμος Υδρας, η επίσημη αυτό τον καιρό είναι η www.hydra.gov.gr. Εδώ θα βρείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

Παράλληλα με την αξιόλογη μόνιμη συλλογή του, το μουσείο διοργανώνει ακόμη κάποιες εκθέσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως οι δύο που «τρέχουν» αυτόν τον καιρό. Η μεταμόρφωση του κύκλου είναι μια έκθεση φωτογραφίας του Gösta Hellner, ενός φωτογράφου του Γερμανικού Φωτογραφικού Ινστιτούτου, και θα είναι ανοιχτή έως τις 29/6. Παράλληλα και μέχρι τις 31/7 εκτίθεται το έργο του Παύλου Σάμιου «Η θάλασσα παντού». Το Μουσείο Υδρας έχει προγραμματίσει και άλλες εκθέσεις, ομιλίες και μουσικές βραδιές για το καλοκαίρι. Μείνετε συντονισμένοι!

> Τ/22980-52.355, 54.142, www.iamy.gr, ώρες λειτουργίας 09.00 – 16.00 και 19.30 – 21.30

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

    

PAUL CHAN, IPPEAS MINOR

Ο πιο αμφιλεγόμενος («Ιππίας ελάσσων») από τους διαλόγους του Σωκράτη πραγματεύεται την ομοιότητα εκείνου που λέει την αλήθεια με εκείνον που ψεύδεται και εμπνέει τον Paul Chan για μια εγκατάσταση με τρία έργα στην οροφή των Σφαγείων της Υδρας. Ο ίδιος τα περιγράφει σαν «ρούχα για πνεύματα», που συνδυάζουν στοιχεία animation, γλυπτικής, ραπτικής και υδροδυναμικής. Αυτό είναι, όμως, το πρώτο μέρος της έκθεσης. Το δεύτερο είναι ένα βιβλίο με μετάφραση του διαλόγου από τη Sarah Ruden, ασπρόμαυρες εικόνες, εισαγωγή του Paul Chan, ένα δοκίμιο του φιλολόγου Richard Fletcher και μια νέα προσέγγιση που θέτει το ερώτημα κατά πόσο πραγματικά ο Σωκράτης υπερασπίζεται το ψεύδος ή τη δύναμη που περικλείει η δημιουργική πράξη. Οι προβληματισμοί αυτοί μαζί με το βιβλίο τους θα παρουσιαστούν επίσημα στα εγκαίνια της έκθεσης «Ιππίας ελάσσων» στην Υδρα.

> Από 15 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 11.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00. Τρίτη κλειστά, http://deste.gr/paul-chan-at-deste-hydra/

HYDRA SCHOOL PROJECT: GENUINE FAKE

To φετινό project του Δημήτρη Αντωνίτση είναι χιουμοριστικά στημένο στο παλιό γυμνάσιο. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με τον τίτλο «Genuine Fake». Οι καλλιτέχνες οικειοποιούνται/πλαστογραφούν ιδέες, αντικείμενα και προϊόντα με τον δικό τους πρωτότυπο τρόπο. Eίναι γι’ αυτούς η χρονιά του κίβδηλου, λοιπόν, όπου εξετάζονται η αυθεντικότητα και η πρωτοτυπία. «Και ναι… θα εκτεθούν και πλαστά έργα», όπως μας διαβεβαιώνει ο Αντωνίτσης, ενώ συμμετέχουν καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ιαπωνία, Αμερική και Γερμανία. Η έκθεση αυτή είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να περπατήσει κανείς τα δρομάκια του νησιού μέχρι το Σαχτούρειο Γυμνάσιο, στην οδό Λιγνού, και καθιερωμένη πλέον έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας.

> Από 27 Ιουνίου έως 29 Σεπτεμβρίου, ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.30 – 13.30 και 19.30 – 22.00 πλην Δευτέρας.

! Ενδιαφέρον έχει πάντα και το Υdra Workshop, σε ιδιωτική γκαλερί του λιμανιού, πολύ κοντά στο παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή