Ντράγκι: «Η μπάλα στην Ελλάδα»

Ντράγκι: «Η μπάλα στην Ελλάδα»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψύχραιμος και διατηρώντας αποστάσεις από την πολιτική ένταση των ημερών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επανέλαβε χθες ότι το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες και έχουν εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο ανώτατο όριο για τον ELA. Mιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της ΕΚΤ στις τράπεζες με τη χορήγηση ρευστότητας ύψους 118 δισ. που αντιστοιχεί στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδας και η οποία, όπως τόνισε, είναι η υψηλότερη υποστήριξη προς οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους αξιωματούχους και όχι κεντρικούς τραπεζίτες. «Η ΕΚΤ», συνέχισε ο κ. Ντράγκι, «κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση». Σε ερώτηση αν η ΕΚΤ θα διακόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που η χώρα δεν ανταποκριθεί σε κάποια υποχρέωσή της, απέφυγε να απαντήσει, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεών της.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η στάση του κ. Ντράγκι επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι αυτή που θα πυροδοτήσει εξελίξεις, αναμένοντας σαφείς και οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο πριν αναθεωρήσει τη στάση της. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα, τουλάχιστον όσο μένει ζωντανή η προοπτική συμφωνίας. Σημειώνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ενός ατυχήματος, δηλαδή μαζικών αναλήψεων που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι οι εκροές των τελευταίων ημερών –χθες εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 400 με 500 εκατ.– δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Σε ό,τι αφορά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών σημειώνουν ότι όσο η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα, δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη εκτός αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ρήξη και επιβάλλει περιορισμούς για να διασφαλίσει την υπάρχουσα ρευστότητα. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η πίεση θα αυξηθεί πολύ γρήγορα κατακόρυφα.

Νοβότνι, Βάιντμαν

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ε. Νοβότνι δήλωσε ότι κάθε υπεύθυνος κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να έχει υπολογίσει τις επιπτώσεις από ένα Grexit, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν σημείωσε ότι τελειώνει ο χρόνος που έχει η Αθήνα για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή