Μια έξυπνη λύση για τέλειες ηλεκτροσυγκόλλησεις

Μια έξυπνη λύση για τέλειες ηλεκτροσυγκόλλησεις

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινοτομία: Αυτόματο ψηφιακό σύστημα ελέγχου, διάγνωσης και βαθμονόμησης τσιμπίδων ηλεκτροσυγκόλλησης

Φορέας: Εταιρεία 4ProΜον. ΕΠΕ

Εκπρόσωπος: Ιωάννης Εμμανουηλίδης

Στη βιομηχανία των μεταλλικών συγκολλήσεων, η ηλεκτροσυγκόλληση είναι κυριολεκτικά ο δεσμός που κρατάει τα πάντα στη θέση τους: από έναν απλό σκελετό ποδηλάτου μέχρι ένα κρουαζιερόπλοιο. Και σε μια τέτοια διαδικασία παραγωγής, είτε αυτή πραγματοποιείται χειροκίνητα είτε ρομποτικά, μια αστοχία στη συγκόλληση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Στην καλύτερη περίπτωση θα καταστήσει αρκετά πανομοιότυπα κομμάτια άχρηστα, ενώ στη χειρότερη μπορεί να επηρεάσει τη μοριακή δομή της συγκόλλησης ώστε να μην πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, με τεράστιο τελικό κόστος για τον καταναλωτή. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς έως τώρα κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την προληπτική συντήρηση και τη βαθμονόμηση (το καλιμπράρισμα, όπως έχουμε συνηθίσει να το ακούμε περισσότερο) ενός από τους πιο σημαντικούς κρίκους αυτής της διαδικασίας: των τσιμπίδων ηλεκτροσυγκόλλησης.

«Η σύλληψη της ιδέας ενός ψηφιακού διαγνωστικού συστήματος που να μπορεί να ελέγχει τις τσιμπίδες όλων των κατασκευαστών έγινε πριν από δέκα χρόνια. Θέλαμε να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο για να αποκλείει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και να μην απευθύνεται μόνο στις εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και στα εσωτερικά τεχνικά τμήματα συντήρησης εντός των γραμμών παραγωγής των βιομηχανιών. Τους αποδέκτες δηλαδή του οφέλους ενός τέτοιου συστήματος: της διασφάλισης της ποιότητας, της μείωσης των ρύπων του ανθρακικού αποτυπώματος και του κόστους του τελικού προϊόντος. Φανταστείτε ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων με εκατό ρομπότ συγκόλλησης επί 24ώρου βάσεως. Και τώρα φανταστείτε μια ελαττωματική τσιμπίδα που θα παρουσιάσει σφάλμα συγκόλλησης ή θα καεί και θα σταματήσει την αλυσίδα παραγωγής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιος θα επιβαρυνθεί το επιπλέον κόστος; Ο καταναλωτής…»

Το διαγνωστικό σύστημα TID (Torch Intelligent Diagnostic) System είναι 100% ελληνικής επινόησης, ανάπτυξης και κατασκευής και λανσάρεται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο από την εταιρεία 4Pro.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή