Εκκληση Αβραμόπουλου για συνεννόηση

Εκκληση Αβραμόπουλου για συνεννόηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική έκκληση για εθνική συνεννόηση προκειμένου να επιτευχθεί μία έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία απηύθυνε χθες ο Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, την ώρα που τα σύννεφα του αδιεξόδου και ο κίνδυνος ατυχήματος μαζεύονται πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, που μέχρι την Παρασκευή εμφανιζόταν σε συνομιλητές του αισιόδοξος για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, είδε στη διακοπή των συζητήσεων, το Σαββατοκύριακο, μία ιδιατέρως αρνητική εξέλιξη, που έχει ως αποτέλεσμα «τη στιγμή αυτή να αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη».

Το μήνυμα Αβραμόπουλου, ο οποίος σπεύδει να σημειώσει πως «δεν υπάρχουν ανώδυνες αποφάσεις» έχει δύο αποδέκτες. Αφενός τον ελληνικό λαό, προς τον οποίο σημειώνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη μόνο όταν βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και ότι οι πολίτες θα βρουν «εκεί και πάλι τον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Αφετέρου, δε, και κυρίως, έχει ως αποδέκτες την κυβέρνηση και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προς τις οποίες απευθύνει έκκληση να αρθούν στο ύψος των ευθυνών και των περιστάσεων, καθώς «τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων». «Να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μαζί το κόστος των δύσκολων αποφάσεων, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας, σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης», ζητεί ο κ. Αβραμόπουλος, συνεργάτες του οποίου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και για τους χειρισμούς της Αθήνας και όχι μόνον.

Το αίτημα και τα σενάρια

Η χθεσινή παρέμβαση Αβραμόπουλου και η τελική του έκκληση «να μη χωριζόμαστε σε νικητές και ηττημένους, διότι (σ.σ. σε περίπτωση ατυχήματος) δεν θα υπάρχουν ούτε οι μεν ούτε οι δε» αποτελούν μία ακόμη ψηφίδα στο συναινετικό προφίλ που οικοδομεί με συνέπεια ο επίτροπος, κρατώντας αποστάσεις από την κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, με τη σειρά του, έρχεται να αναζωπυρώσει τα σενάρια που τον φέρουν στο επίκεντρο μιας προσπάθειας εθνικής συνεννόησης, με στόχο, πρωταρχικώς, την αποτροπή της ρήξης με την Ευρωζώνη και της κρίσης που αυτή θα συνεπάγετο και, εν συνεχεία, την επιστροφή της χώρας σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ομαλότητας. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά πρώιμο να εκτιμηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις και σε ποιον θα προσωποποιηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή