Στο Μπακού οι «Πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2015» με υπογραφή Παπαϊωάννου στην Τελετή Έναρξης

Στο Μπακού οι «Πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2015» με υπογραφή Παπαϊωάννου στην Τελετή Έναρξης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το κατάμεστο Ηρώδειο στα εγκαίνια της όπερας «Τόσκα» του Πουτσίνι για τα οποία γράφει ο Τήλεφος, μας καλεί μια άλλη επικαιρότητα, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, όπου άνοιξαν από τις 12 Ιουνίου και συνεχίζονται, οι «Πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες-Μπακού 2015» με την φαντασμαγορική τελετή έναρξης και ελληνική υπογραφή αυτή του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που είναι ο καλλιτεχνικός της διευθυντής! Ομοιότητες, όσο και διαφορές, υπάρχουν μεταξύ των «Ολυμπιακών Αγώνων 2004» στην Αθήνα κι αυτές του Μπακού, με τις οποίες άνοιξε νέα σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού για το Αζερμπαϊτζάν και την Ευρώπη, με συνδετικό κρίκο τον μεγάλο καλλιτέχνη Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ναι, υπήρξαν και στην τελετή έναρξης πυροτεχνήματα, πίδακες χρωμάτων και συνθέσεων, αλλά πυρκαγιά δεν υπήρξε, γιατί η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αγώνων, η «πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν», Mehriban Aliyeava, που είναι και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, είχε λάβει τα μέτρα της.

Την έναρξη των αγώνων έκανε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν,  Ilham Aliyev, την εναρκτήρια ομιλία η σύζυγός του Mehriban, της οποίας προσωπική καλεσμένη ήταν η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καθώς και δύο άλλες κυρίες, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO όπως και η Μαριάννα. Και οι τρεις τους τα τελευταία χρόνια είχαν συνεργασθεί στενά και συνδέονται με δεσμούς φιλίας.

Στις σειρές των επισήμων πολλά βαριά ονόματα, όπως του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζίπ Ερντογκάν και της συζύγου του, των Προέδρων Λευκορωσίας, Σερβίας, Τουρκμενιστάν, Τζιτζικιστάν, Μαυροβουνίου, του Δούκα του Λουξεμβούργου Henri, του Πρίγκηπα Αλβέρτου II του Μονακό, ο οποίος εγκαινίασε στο πλαίσιο των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων την Έκθεση «GRACE KELLY: THE PRINCESS AND STYLE ICON» και έκοψε συμβολικά την κορδέλα των εγκαινίων, μαζί με την κυρία Aliyeva. Παρέστησαν επίσης οι πρωθυπουργοί Γεωργίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Abdullah Bin Mosaad Abdulaziz, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach, ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Patrick Hickey, ο Πρόεδρος της Ενωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών Ahmed Al-Fahad Al-Sabath, ο Γεν. Διευθυντής της ISESCO ALTWAIJRI και πολιτικοί καθώς και αθλητικοί παράγοντες κρατών, όπως η Ελβετία, Σαν Μαρίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Τσεχία, Ιράν, Ουκρανία, Ομάν, Κουβέϊτ, Κατάρ και από την Ελλάδα… ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο παρέλασαν οι αποστολές των 50 χωρών της Ευρώπης με πρώτη την Ελλάδα, ως χώρα που δημιούργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ο Λευτέρης Πετρούνιας, παγκόσμιος πρωταθλητής στην ενόργανη γυμναστική ενώ τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής κράτησαν οκτώ Ολυμπιονίκες Αθλητές. Συγκινητική η είσοδος της Φλόγας των Αγώνων, την οποία κρατούσε ο τυφλός χρυσός Παραολυμπιονίκης στο τζούντο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Ζακίγιεφ.

Στην Τελετή Έναρξης ελληνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Εντυπωσίασε τους 68.000 θεατές του Σταδίου, καθώς και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών η Τελετή Εναρξης με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο άνεμος, το νερό, η γη και η φωτιά, ενώ κυκλική σκηνή κάλυπτε ολόκληρο τον αγωνιστικό χώρο, παρουσιάζοντας τον ήλιο και το φεγγάρι, την αρχή και το τέλος της κυκλικής συνέχειας. Κορυφαία στιγμή η παρουσίαση του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία που με τη μορφή ταύρου την έκλεψε από τη Φοινίκη και την μετέφερε στην Κρήτη, όπου γέννησε τον Μίνωα. Ο μύθος εξηγεί πώς πήρε το όνομά της η Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα πατρίδα του μύθου περνά πολύ δύσκολες στιγμές, εντός, εκτός Ευρώπης…

Η μεγάλη έκπληξη-περί ορέξεως ουδείς λόγος-των διοργανωτών ήταν η εμφάνιση της Lady Gaga που έπαιξε στο πιάνο-απίστευτο και όμως αληθινό- το Imagine του Τζων Λέννον! Μαζί με τα πυροτεχνήματα, τη λήξη χαιρέτισε η βροχή από κόκκινα μπαλόνια, όπως οι σπόροι του ροδιού, που είναι το έμβλημα των αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή