Audrey Hepburn: Η ζωή της σε εικόνες στην National Portrait Gallery

Audrey Hepburn: Η ζωή της σε εικόνες στην National Portrait Gallery

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξήντα πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της Audrey Hepburn στο λονδρέζικο Ciro’s που σήμανε και την αρχή μιας εκπληκτικής καριέρας στην υποκριτική, η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου τιμάει την σημαντική ηθοποιό με μια έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζει την περιπετειώδη ζωή της. Το ‘Portraits of an Icon’ περιλαμβάνει μια συλλογή από προσωπικές φωτογραφίες, πόστερ, στιγμιότυπα από ταινίες αλλά και φωτογραφήσεις από μεγάλους φωτογράφους όπως οι Norman Parkinson, Richard Avedon και Cecil Beaton.

Η Hepburn υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυφωτογραφημένες σταρ της εποχής της από την αρχή της καριέρας της στις θεατρικές σκηνές του West End του Λονδίνου μέχρι τους μεγάλους της ρόλους στον κινηματογράφο και το φιλανθρωπικό της έργο. Η έκθεση που διαρκεί από 2 Ιουλίου έως 18 Οκτωβρίου κάνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στα δύσκολα παιδικά της χρόνια στην Ολλανδία και το Βέλγιο, την εποχή που δούλευε ως χορεύτρια στο ‘Petite Sauce Tartare’ και παρουσιάζοντας την καριέρα της ως μοντέλο, ηθοποιός αλλά και μούσα του Hubert de Givenchy. Όπως είχε πει, άλλωστε η ίδια «τα ρούχα του είναι τα μόνα με τα οποία αισθάνομαι ο εαυτός μου».   

Audrey Hepburn: Η ζωή της σε εικόνες στην National Portrait Gallery-1

H Audrey Hepburn με φόρεμα Givenchy, 1955 Copyright: Norman Parkinson Ltd/Courtesy Norman Parkinson Archive

«Είχε μια ξεκάθαρη άποψη για τον τρόπο που διαχειριζόταν την εικόνα της» δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης Helen Trompeteler στην εφημερίδα Guardian. Η σχέση της με τους φωτογράφους όπως ο Beaton, αλλά και με τον Givenchy, όπως τόνισε η Trompeteler, «ήταν πολύ καθοδηγητική, δεν ήταν ένας παθητικός αποδέκτης. Είχε μια έμφυτη ευαισθησία για την εικόνα της και προσπαθούσε να ελέγξει πως απεικονιζόταν μέσα από τη μόδα και τη δουλειά της με τον Givenchy. Νομίζω ότι ήταν πολύ μοντέρνα ως σταρ δεδομένου ότι είχε αυτή την επίγνωση».

Audrey Hepburn: Η ζωή της σε εικόνες στην National Portrait Gallery-2

Φωτογραφία: Howell Conant, για το εξώφυλλο του Jours de France, 26 Ιανουαρίου 1962. H Audrey Hepburn ως Holly Golightly στο Breakfast at Tiffanys.

Η Audrey Hepburn που θεωρείται μία από τι πιο κομψές σταρ όλων των εποχών, γεννήθηκε το 1929 στις Βρυξέλλες. Το 1948 μετακόμισε στο Λονδίνο για να ξεκινήσει σπουδές στο Rambert Ballet School στο Notting Hill. Τα πρώτα της βήματα και τα χρόνια που έζησε στο Λονδίνο μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά σε σύγκριση με την εποχή που μεσουρανούσε στο Hollywood, όμως η έκθεση ρίχνει φως στην εποχή που «ήταν μια ντροπαλή, νεαρή γυναίκα», όπως λέει η επιμελήτρια Helen Trompeteler.

Audrey Hepburn: Η ζωή της σε εικόνες στην National Portrait Gallery-3

Φωτογραφία: Manon van Suchtelen, 1942

Το ‘Portraits of an Icon’ παρουσιάζει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα παρασκήνια και το καμαρίνι της στο Broadway αλλά και τα γυρίσματα ταινιών, όπως το ‘Sabrina’ του 1953, φωτογραφήσεις για περιοδικά και διαφημιστικές καμπάνιες ως πρόσωπο της Crookes αλλά και των ταξιδιών της ως Πρέσβειρα της Unicef από το 1988 έως τον θάνατό της, το 1993.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή