Στη συζήτηση για το Grexit και η Μέρκελ

Στη συζήτηση για το Grexit και η Μέρκελ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κλίμα στο Βερολίνο αλλάζει», εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι μεταξύ όσων συζητούν πλέον ανοιχτά για προετοιμασία ενός Grexit συγκαταλέγεται και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Ο Τσίπρας δεν μπορεί να υπολογίζει σε μια υπερβολικά υπομονετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση», γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό και συνεχίζει: «Ακόμη και η καγκελάριος, που μέχρι πρότινος ήθελε οπωσδήποτε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, επέλεξε επικριτικούς τόνους τη Δευτέρα στο πλαίσιο συνεδρίασης της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών. Η Μέρκελ αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Πιο σημαντικό είναι να μη διχάσει την υπόλοιπη Ευρώπη». Επιπλέον, η γερμανική επιθεώρηση αποκαλύπτει ότι η Μέρκελ για πρώτη φορά συμμετείχε στη διάρκεια της συνεδρίασης σε μια μακρά συζήτηση περί προπαρασκευής ενός Grexit.

Αυτό που προέκυψε από τις συγκεκριμένες συζητήσεις είναι πως το κλίμα έχει έκδηλα μεταστραφεί. Ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εξέφρασε την οργή του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Συμμετέχοντες είπαν στο περιοδικό ότι «ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές πως δεν πιστεύει πια σε διάσωση της Ελλάδας και πως ένας νέος συμβιβασμός θα κρατήσει μόλις λίγους μήνες. Ακόμη και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του προέδρου της Κομισιόν Γιουνκέρ τις αποτίμησε με εξόχως αρνητικό τρόπο».

Αλλά και ο συνάδελφος του Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχει οξύνει τη ρητορική του. «Δεν θα χρηματοδοτήσουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης», είπε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος στην Bild.

Η προσοχή στραμμένη στο Eurogroup

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχίζουν να αναφέρονται στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και στην εκπόνηση σχεδίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Η προσοχή των Ευρωπαίων στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, με την κ. Μέρκελ να προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία «μόνο αν υπάρχει κοινή πρόταση με την Ελλάδα η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις», μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. «Ανέκαθεν έλεγα ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Παραμένω αφοσιωμένη σε αυτό», είπε. Η κ. Μέρκελ εκμυστηρεύτηκε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup, αλλά προσέθεσε ότι θα εστιάσει τις προσπάθειές της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμικών οργανισμών. Αισθητά πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, ο οποίος δήλωσε από το Ελσίνκι ότι «πρέπει να γίνει θαύμα ώστε να επιλυθεί το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα». Υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο επεκτάθηκε έως τις 30 Ιουνίου. «Συζητήθηκε η πιθανότητα της (ελληνικής) χρεοκοπίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα… Αρκετές χώρες έχουν προετοιμαστεί πνευματικά γι’ αυτήν», αποκάλυψε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας έχει προκαλέσει νευρικότητα σε πολλούς εταίρους της Ευρωζώνης και ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο (EWG) «γίνονται κάποιες συζητήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχαν κάποια λιγότερο ευνοϊκά σενάρια».

Σε αναβρασμό οι Κ.Ο. SPD, CSU

Στη Γερμανία, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων βρίσκονται σε αναβρασμό. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Ομπερμαν κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν έχει τη βούληση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Η ομόλογός του των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Γκέρντα Χάσελφελντ επέμεινε πως «η Ελλάδα πρέπει να πάρει την απόφαση» και ότι αν δεν επέλθει συμφωνία, τότε «σίγουρα θα υπάρξει αναταραχή» στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή