Βαρουφάκης: Ρωτήστε την Αγκελα Μέρκελ αν θα υπάρξει συμφωνία

Βαρουφάκης: Ρωτήστε την Αγκελα Μέρκελ αν θα υπάρξει συμφωνία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, για το εάν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών αναδεικνύοντας το κακό κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας ότι «οι προτάσεις της Αθήνας είναι ήδη σκληρές και απάνθρωπες». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως πλέον «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Γερμανίας» και δήλωσε:

«Ρωτήστε την κ. Mέρκελ εάν θα υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συναινέσει σε μία συμφωνία, μόνο εάν προβλέπονται η αναδιάρθρωση του χρέους, η ενίσχυση των επενδύσεων και η επίλυση της κρίσης ρευστότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος υποστήριξε πως στην υπόθεση της Ελλάδας δεν πρέπει να παραβλέπεται η γεωπολιτική διάσταση, καθώς η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Τουρκία και θα μπορούσε ενδεχομένως σε περίπτωση ενός Grexit να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα.

Από την πλευρά του, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ιβ. Μερς, επισήμανε χθες ότι η ιδιότητα μιας χώρας ως κράτους – μέλους της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητη.

Επίσης, αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, έως το Eurogroup της Πέμπτης, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκουίντος.

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε χθες άρθρο του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μ. Φράτσερ, ο οποίος ανέλυε τους λόγους για τους οποίους το ενδεχόμενο Grexit δεν αποτελεί επικερδή λύση για κανέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή