Τζακ Λιου: «Να κινηθεί η Ελλάδα επειγόντως»

Τζακ Λιου: «Να κινηθεί η Ελλάδα επειγόντως»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Είναι επείγον η Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση ώστε να βρεθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες το απόγευμα. Ο κ. Λιου επανέλαβε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές και επισήμανε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να παραμένει σε επαφή με τον κ. Τσίπρα και τα άλλα μέρη στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που δεν θα προκαλεί περιττή αστάθεια και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι «αμέσως ξεκάθαρος» ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτή. Ερωτώμενος εκ νέου χθες για την αστάθεια που προκαλεί η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις αγορές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, τόνισε ότι «η αισιοδοξία που εξέφρασα χθες (σ.σ. προχθές) είναι συμβατή με την αισιοδοξία που εκφράζουμε τις τελευταίες εβδομάδες για την ικανότητα όλων των μερών να λύσουν διαφορές με έναν τρόπο που δεν προκαλεί περιττή αστάθεια».

Οταν δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι «δεν μοιράζονται αυτή την αισιοδοξία στην Ευρώπη», ο κ. Ερνεστ απάντησε χαμογελώντας ότι «δεν ξέρω ποια είναι η εξήγηση γι’ αυτό», και πρόσθεσε: «Αυτό που θα πω είναι ότι ο λόγος για τη δική μας αισιοδοξία είναι ότι πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη αναγνωρίζουν πως είναι προς το συμφέρον τους να το επιλύσουν με έναν τρόπο που δεν κλονίζει τις αγορές και, ειλικρινά, που επιτρέπει στην Ελλάδα να ακολουθήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει και να επιστρέψει στον δρόμο για την ανάπτυξη, που είναι κάτι για το οποίο προφανώς ενδιαφέρονται οι πολίτες και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας».

Το «συμφέρον»

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, μάλιστα, η επιστροφή της χώρας στον δρόμο προς την ανάπτυξη είναι προς το συμφέρον όχι μόνο «του λαού της Ελλάδας» αλλά και των Ευρωπαίων –για την ακρίβεια «όσων συνδέονται τόσο άμεσα με την Ελλάδα»– και αυτό δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μία λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως είπε, μάλιστα, «όπως συμβαίνει και με κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθετική διαδικασία σε αυτή τη χώρα, ο δρόμος δεν είναι αμέσως ξεκάθαρος, αλλά ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα αναγνωρίσουν ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον τους να επιλύσουν την κατάσταση προτού έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή