Αυστρία: Καταστροφικές οι συνέπειες ενός Grexit

Αυστρία: Καταστροφικές οι συνέπειες ενός Grexit

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είχε για την Αυστρία καταστροφικές συνέπειες, προειδοποίησε σε ημερίδα στη Βιέννη ο επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Αϊγκινγκερ, παραπέμποντας στην «πλήρη αποσταθεροποίηση» που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στην ιδιαίτερα σημαντική για την Αυστρία περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βέβαια, κατά την άποψη αναλυτών στη Βιέννη, οι άμεσοι κίνδυνοι για τις αυστριακές επιχειρήσεις δεν φαίνονται τόσο μεγάλοι, καθώς το συνολικό ύψος των αυστριακών εξαγωγών στην Ελλάδα το 2014 ανερχόταν μόνον σε 412 εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα βρισκόταν μόλις στην 45η θέση στον κατάλογο των χωρών για τις αυστριακές εξαγωγές. Παρά ταύτα, ο Καρλ Αϊγκινγκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις έμμεσες συνέπειες:

Το «χάος» που θα προκαλούνταν στην Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ θα επιδρούσε «τρομακτικά» σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο και η Σερβία, στις οποίες θα έχανε τη λάμψη της η Ε.Ε., γεγονός που θα ήταν μια ευκαιρία για τη Ρωσία να καλύψει πολιτικά το κενό στα Βαλκάνια.

Να μην υποτιμώνται οι συνέπειες ενός Grexit, προειδοποίησε και ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μάρκους Σάιμπλεκερ, επισημαίνοντας πως η Αυστρία στην καλύτερη περίπτωση θα επιβαρυνόταν «μόνο» με το κόστος που θα προκύψει από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, με τη Βιέννη να έχει συνεισφέρει στα ελληνικά προγράμματα βοήθειας με 5,86 δισεκατομμύρια ευρώ και να συμμετέχει στις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, η ανασφάλεια που θα προκαλούσε ένα Grexit θα μεταδιδόταν σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που, κατά την άποψή του, θα έπληττε τότε σοβαρά την αυστριακή οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή