Στουρνάρας: Πτώχευση και έξοδος από το ευρώ εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Στουρνάρας: Πτώχευση και έξοδος από το ευρώ εάν δεν υπάρξει συμφωνία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές θα ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Παράλληλα, η ΤτΕ εκφράζει την ανησυχία για επιστροφή σε ύφεση φέτος, ενώ προτείνει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με έμφαση στην περικοπή των φοροαπαλλαγών.

«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ και -πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ενωση» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ. «Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι η έξοδος από το ευρώ θα μετατρέψει την Ελλάδα «από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», με την ύφεση να βαθαίνει, να επέρχεται δραματική μείωση των εισοδημάτων και πολλαπλασιασμός της ανεργίας.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι σχετικά μικρή». Η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι «μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση» υποστηρίζει η ΤτΕ, ενώ συμπληρώνει ότι εξίσου σημαντική θα είναι και «η επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012».

Ωστόσο, σήμερα η Ελλάδα αναζητεί πάλι τη χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων και κατά τον κ. Στουρνάρα «σημαντικό είναι το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να στηριχθεί, εκτός των άλλων, και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων εταίρων τον Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα πρέπει πλέον να εξειδικευθούν περισσότερο».

Ειδικότερα, στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται:

1. Ανάπτυξη: Για φέτος εκτιμάται πως η οικονομία θα παραμείνει σταθερή ή θα εμφανίσει μικρή βελτίωση, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος «η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης».

2. Δημοσιονομικά: Η περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας, που σχετίστηκε με την πολιτική αστάθεια τους τελευταίους μήνες του 2014 και τη μη εφαρμογή συγκεκριμένης δημοσιονομικής πολιτικής στη συνέχεια επηρέασε αρνητικά τον προϋπολογισμό και εκτροχίασε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2014. Σε ό,τι αφορά το πρώτο τετράμηνο του 2015 ο προϋπολογισμός έμεινε εντός στόχων, αλλά «εις βάρος όμως της ρευστότητας στην υπόλοιπη οικονομία», ενώ τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων. Για τη συνέχεια η ΤτΕ προτείνει την εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής που θα ενισχύσει την οικονομική μεγέθυνση, μέσα από διαρθρωτικού και όχι φοροεισπρακτικού τύπου παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι διάφορες εξαιρέσεις που υπάρχουν στους άμεσους και έμμεσους φόρους και να διατηρηθούν μόνο αυτών που δικαιολογούνται από αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από την κατάργηση των μη στοχευμένων σημερινών φοροαπαλλαγών θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 3,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, έμφαση δίνεται από την ΤτΕ στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω περιορισμού των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις.

3. Προτάσεις πολιτικής για έξοδο από την κρίση:

• Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

• Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας.

• Εξορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους, με σταθερό φορολογικό σύστημα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.

• Διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συνεκτικού και στοχευμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας, που θα εξασφαλίζει μόνιμη και όχι αποσπασματική βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

• Συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

• Ανάληψη στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών κλπ.

• Αντιμετώπιση των προκλήσεων της διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση, μέσω εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας, πιο έντονης δραστηριοποίησης των τραπεζών στην επιλογή βιώσιμων λύσεων για τους δανειολήπτες, ενδεχόμενης ελάφρυνσης δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους και αποφυγής δημιουργίας κινήτρων για αθέτηση οφειλών στους δανειολήπτες. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή